16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câte case şi apartamente s-au construit în anii de recesiune
Câte case şi apartamente s-au construit în anii de recesiune
Econtext a realizat un  top al judeţelor în funcţie de numărul de locuinţe construite în perioada 2008-2010, perioada de recesiune. Prin locuinţe se înţelege orice construcţie locuibilă, cum ar fi: casă, apartament, vilă, indiferent de numărul camerelor.
Clujul este judeţul în care s-au construit cele mai multe locuinţe în ultimii ani, potrivit analizei realizate de Econtext pe baza datelor furnizate de direcţiile judeţene de statistică. De câţiva ani, Clujul este inima României, întrucât aici se construiesc cele mai multe locuinţe (apartamente, case, vile). În timpul recesiunii (pe care o situăm între finele anului 2008 şi sfârşitul anului 2010), s-au construit 9.645 de locuinţe în judeţul Cluj, astfel încât numărul total al locuinţelor din acest judeţ a ajuns la 293.265. Surprinzător, Bucureşti este de abia pe a cincea poziţie în acest clasament. Pe locul doi se situează Ilfovul, care i-a luat faţa Capitalei de ani buni. Între 2008 şi până la finalul anului trecut s-au realizat 8.352 de locuinţe în Ilfov. Surpriza cea mare nu este doar faptul că Bucureşti nu se plasează pe primul loc. O altă supriză mare o reprezintă ocupanta locului trei: Suceava! În timpul recesiunii s-au ridicat în Suceava 6.973 de locuinţe. Analiştii imobiliari explică poziţia Sucevei prin faptul că mulţi români plecaţi în străinătate provin din Moldova. Cu banii câştigaţi în afara ţării, mulţi dintre aceştia doresc să-şi ridice o locuinţă acasă. De altfel, şi alte judeţe din această regiune stau mai bine decât altele cu o populaţie mult mai numeroasă. După Suceava urmează Constanţa. În anii de recesiune, în Constanţa s-au construit 6.275 de locuinţe. Şi ajungem la poziţia a cincea, unde se afla Capitala. În timpul recesiunii, au fost construite 5.002 de locuinţe în Bucureşti, de aproape două ori mai puţin decât în Cluj şi cu peste 50% mai puţin decât în Ilfov.
Şi ultima parte a clasamentului este surprinzătoare. În mod normal, ne-am aştepta ca cele mai sărace judeţe sau judeţele în care sunt cele mai scăzute salarii să se situeze la coada clasamentului. De exemplu, Bihor, judeţul cu cele mai mici salarii din ţară, este pe poziţia 12. Iar Giurgiu, judeţul cu cea mai slabă economie, este pe locul 34 (din 42 de judeţe: 41+Bucureşti). Pe ultima poziţie se afla Mehedinţi, cel mai neatractiv judeţ pentru construcţia de locuinţe. Doar 193 de locuinţe au fost realizate în acest judeţ în recesiune. Penultima poziţie este deţinută de Tulcea, unde s-au ridicat 361 de locuinţe.
Galaţiul, la jumătatea clasamentului
Galaţiul, care ocupă locul 16 în topul judeţelor în funcţie de valoarea lor economică, ocupă abia poziţia 22 în topul construcţiilor de case. În doi ani de zile, în tot judeţul s-au construit doar 1.558 de locuinţe, ajungându-se la un total de 222.213 unităţi locative. Astfel, în 2009 s-au construit 852 de locuinţe iar în 2010 alte 706.


Articole înrudite