În ultima perioadă de timp municipiul Tecuci se confruntă cu o serie de fenomene meteo extreme. Dacă pe timpul zilei temperaturile sunt caniculare iar aerul devine irespirabil, la lăsarea serii ploi abundente, de scurtă durată, cad peste oraş, dând senzaţia pentru moment de răcorire, ca mai apoi aerul umed şi cald să fie tot mai greu de respirat. Zilele următoare însă se anunţă a fi şi mai periculoase, din acest punct de vedere, preconizându-se canicule, iar umezeala se va situa peste pragul critic de 80. Canicula va fi urmată de ploi abundente, vijelii şi chiar şi grindină.
„Comitetul local pentru situaţii de urgenţă Tecuci aduce la cunoştinţă atenţionarea meteorologică de cod galben, transmisă de Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă al judeţului Galaţi, ce vizează o serie de fenomene meteorologice. În intervalul 19 iulie, ora 12 - 20 iulie, ora 18, se va înregistra disconfort termic, vremea va fi caniculară, indicele confortului termic temperatură-umezeala se va situa peste pragul critic de 80 iar temperatura aerului va depăşi 35 grade. În intervalul 20 iulie, ora 16 - 21 iulie, ora 18, se va înregistra instabilitate atmosferică. Vor fi averse ce vor avea caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de vânt cu aspect de vijelii, iar cantităţile de apă pot depăşi izolat şi 50 litri/ mp şi vor fi căderi de grindină”, se arată într-un comunicat.
În aceste condiţii, pentru prima perioadă se impune a se consuma în medie 2-3 litri lichide pe zi; evitarea consumul de cafea, alcool, tutun; consumarea de alimente cu valoare calorică mică; folosirea de îmbrăcăminte adecvată sezonului, cu protejarea capului şi a corpului de expunerea directă la radiaţiile solare. Trebuie evitate plimbările prin soare în intervalul orar 11.00-17.00.
Pentru al doilea interval prognozat se impune respectarea unor reguli la fel de stricte, printre care pot fi enumerate: deconectarea energiei electrice, toţi membrii familiei să fie în locuinţă la adăpost, strângerea obiectelor care pot fi luate de vânt. În condiţiile în care persoanele sunt surprinse de vijelie într-un loc deschis, acestea nu trebuie să fugă, soluţia optimă fiind aceea de a se adăposti într-un şant ori o adâncitură iar capul trebuie acoperit cu mâinile. În niciun caz nu trebuie ca pe timp de furtună să fie atinse obiectele metalice, stâlpii de înaltă tensiune, paratrăsnetele, însă nici copacii nu sunt cea mai buna soluţie.