24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Unu din patru furturi din locuinţă au fost favorizate de comportamentul ignorant sau neglijent al proprietarilor. Este concluzia la care poliţia a ajuns în urma realizării, la nivel naţional, a unei cercetări având ca obiect de studiu acest gen de infracţiune, se arată în comunicatul remis de către purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, scms. Cristina Tatulici.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie galaţi informează că din această cauză a fost elaborată şi implementată, la nivelul întregii ţări, campania de prevenire intitulată  „UN PLUS DE SIGURANÞÔ, care are ca scop informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile de protejare a locuinţelor. ”În cadrul acestei acţiuni, în perioada noiembrie-decembrie, poliţişti de prevenire, cu sprijinul poliţiştilor de proximitate, desfăşoară o serie de întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de propietari. Sunt abordate aspecte referitoare la măsuri de prevenţie pe care deţinătorii apartamentelor ar trebui să le adopte pentru a împiedica sau zădărnici pătrunderea infractorilor în locuinţele lor, rolul activ pe care trebuie să-l aibă administratorii sau preşedinţii de asociaţii în sprijinirea poliţiei în vederea popularizării unei astfel de măsuri, modalităţi eficiente de colaborare între poliţie şi aceste asociaţii pentru rezolvarea cu promptitudine a problemelor ce cad în competenţa organelor de ordine.În vederea diseminării mesajelor preventive, preşedinţii asociaţiilor de proprietari primesc materiale imformative (afişe şi pliante) pe care trebuie să le afişeze la scările blocurilor.
În cadrul campaniei „UN PLUS DE SIGURANÞÔ asociaţiile de proprietari din blocurile unde a ajuns mesajul acestei acţiuni preventive pot participa la un concurs în urma căruia pot câştiga o soluţie de securitate pentru imobilul pe care îl reprezintă.Participarea la concursul campaniei presupune descărcarea de pe site-urile partenerilor (www.politiaromana.ro/prevenire, www.arts.org.ro si www.evz.ro) a formularelor de concurs, completarea acestora cu răspunsurile la întrebările formulate de organizatori şi trimiterea prin poştă a formularelor până la data de 30 noiembrie pe adresa Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, din Bucureşti, strada George Georgescu nr.1, sector 4 – pentru campania UN PLUS DE SIGURANÞÔ, mai precizează purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, scms. Cristina Tatulici. Pentru a fi validat, Formularul de Concurs trebuie completat integral, răspunzând corect la toate întrebările, semnat şi ştampilat de către reprezentantul Asociaţiei. Fiecare Asociaţie poate participa cu un singur Formular de Concurs.

Poliţiştii vă recomandă

Este recomandabil ca membrii comunităţii să cunoască şi să respecte câteva reguli elementare de autoprotecţie care, odată însuşite şi aplicate, devin deprinderi de natură să prevină neglijenţa, indiferenţa, naivitatea şi alte aspecte care  facilitează activitatea infractorilor.
Recomandările următoare se adresează tuturor cetăţenilor care doresc să-şi apere proprietatea, oferindu-vă  idei şi opţiuni practice pentru a vă simţi în siguranţă şi a vă proteja căminul:
• Chiar şi atunci când vă aflaţi acasă, manifestaţi atenţie sporită în verificarea sistemului de închidere a uşii de acces. Pentru a sustrage diverse bunuri sau valori din locuinţa dumneavoastră, infractorii nu au nevoie decât de o uşă/fereastră deschisă şi câteva minute de neatenţie din partea proprietarului.
• Educaţi copiii să evite discuţiile cu necunoscuţii, îndeosebi cu cei care spun că vin din partea părinţilor, să refuze ofertele tentante ale acestora (ciocolată, bomboane, jucării, etc.) şi să păstreze cu grijă cheia de la locuinţă
• Dacă locuiţi la casă ori în apartamente de bloc situate la parter, etajul I sau ultimul etaj, este recomandabil să protejaţi ferestrele şi balcoanele cu grilaje metalice solide, ale căror console să fie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare să fie de dimensiuni mici.
• Chiar dacă părăsiţi locuinţa doar pentru câteva minute (duceţi gunoiul sau cumpăraţi o pâine), nu uitaţi să închideţi uşa cu cheia.


Articole înrudite