16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bătrânii de la ţară ajung la spital mai des când exagerează cu postul
Bătrânii de la ţară ajung la spital mai des când exagerează cu postul
De ieri a început postul Crăciunului, ceea ce înseamnă că timp ce 40 de zile, cu excepţia dezlegărilor la peşte, vin şi ulei, va trebui să se renunţe la mâncarea „de dulce”. Bolnavii, mai ales cei care au afecţiuni gastroenterologice, dar şi restul, sunt categoriile care trebuie neapărat să se consulte cu medicul înainte de a lua vreo decizie legată de post, deoarece în cazul lor starea de sănătate se poate agrava. Oricum, în perioada postului, medicii gastroenterologi gălăţeni au remarcat că în spital ajung şi cei care nu îşi corelează starea de sănătatea cu cerinţele postului prelungit. „În mod normal, acest post este binevenit pentru o persoană sănătoasă, deoarece asigură o purificare a organismului înainte de intrarea efectivă în iarnă, anotimp în care se consumă în exces grăsimi animale. La fel, consumul de fructe, legume şi peşte permis de dezlegări este un plus pentru sănătate, dar pentru sănătatea unui om care nu are probleme medicale deosebite. Pentru că în timpul postului avem şi pacienţi, un număr nu foarte mare, ce-i drept, care ajung la spital tocmai pentru că şi-au impus un post prea dificil faţă de starea lor de sănătate. Este vorba mai ales de
bătrânii de la ţară, care uneori chiar ţin post cu apă şi pâine şi ajung să îşi agraveze extrem de mult starea de sănătate”, a precizat dr. Dan Botezatu, medic gastroenterolog la Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Prăjeala şi murăturile fac mâncarea de post mai bună, dar te trimit la spital

Medicii specialişti avertizează anumite categorii de bolnavi că încercarea de a da gust hranei de post poate avea efect foarte grav. „De exemplu, cei care au afecţiuni dispeptice ce ţin de patologia acidului secretat în stomac trebuie să evite neapărat murăturile, dar şi prăjelile sau rântaşul, care mai este folosit pentru a da gust mâncărurilor de post. La fel, cei care au afecţiuni hepatice şi la care reducerea de proteine animale specifică postului e binevenită, trebuie să evite excesul de sare sau condimentele care, la fel, sunt folosite pentru a da gust hranei de post. Cei care au ciroză hepatică pot înlocui foarte bine proteinele animale cu cele vegetale, de exemplu ciupercile, dar nu trebuie să facă exces. Nu mai vorbin de bolnavii de diabet, care nu trebuie să facă exces de carbohidraţi la care predispune postul”, a mai precizat dr. Botezatu.
Gălăţenii internaţi dau semne că ţin de sfatul medicului, deoarece nu prea au de gând să ţină post. Unii nu din pricina doctorului, ci deoarece... nu rezistă la tentaţie. „Nu pot să ţin post. Vreau mereu să mănânc ceva dulce, asta e!”, spunea Marinică Nicolae, un gălăţean internat la Urgenţă.

Postul pe perioade lungi, neindicat la copii

Nici preoţii nu cer post prelungit copiilor, iar medicii nu pot decât să îi aprobe. „Copiii au nevoie de o mare varietate de alimente pentru a-şi asigura o dezvoltare normală. Un post de 1-2 zile poate nu le face rău dacă sunt sănătoşi, dar o perioadă prelungită de post nu este deloc indicată”, a declarat dr. Victoriţa Ştefănescu, directorul Spitalului de Copii.


Articole înrudite