Petrecere mare cu hore şi chiuituri între căminele campusului studenţesc din Galaţi. De dimineaţă a fost agitaţie mare în campusul studenţesc Al. I Cuza unde Clubul Studenţilor Barasabeni şi Bucovineni a organizat o nouă ediţie a evenimentului gastronomic Basarabia Culinară. Bucătaria mobilă şi militarii Batalionului 300 Infaterie Mecanizată Galaţi au venit în campus şi au pregătit fasolea cu ciolan. Reţeta este clasică, cu ardei, ceapă, morcov, fasole şi evident ciolan şi verdeaţă, dar se ştie, mâncarea la bucătaria militară, la cazan, e mai bună. ”Este mai bună pentru că se face la cazanul ăsta mare şi în cantităţi mai mari de legume, de carne. Am folosit 20 de kg de fasole, ciolan, morcov, roşii, ardei gras, sare, piper şi verdeaţă“, a spus bucătarul caporal Vasile Clătinici. Studentele basarabence nu s-au lăsat mai prejos şi au gătit în cămine, chiar dacă a fost greu, feluri tradiţionale din Moldova de peste Prut. Limba soacrei (vinete şi caşcaval), Cuşma lui Guguţă (clătite cu smântână şi vişine) sunt câteva dintre ele, dar şi tradiţionala plăcintă cu brânză sărată. La atâta mancare nu putea lipsi băutura adusă tot din cramele de peste Prut. Mâncarea făcută în cămin a primit nota 10 de la degustători. Limba soacrei, făcuta din vinete şi cascaval, s-a dovedit a nu fi deloc rea... la gust. Când a fost gata şi fasolea cu ciolan, studenţii basarabeni i-au dat şi bucătarului militar notă de trecere. Câţiva studenţi mai curajoşi s-au înscris şi într-un concurs de gătit chiar în curtea dintre cămine.
Basarabia Culinară are loc în cadrul Zilelor Basarabiei. În acest an, sărbătoarea marchează şi aniversarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. ”Basarabia Culinară a devenit o tradiţie şi se desfăşoar în fiecare an. Gospodinele CCSB, cu suportul băieţilor pregătesc bucate tradiţionale specifice Republicii Moldova”, a spus Ana Maria Scripcari, secretar Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni. Petrecerea s-a terminat, ca de obicei, târziu în noapte.