24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Clasicele boli „ruşinoase” sau mai tehnic afecţiunile cu transmitere sexuală (BTS) - gonoree şi sifilis -, fac zeci sau chiar sute de victime, anual, în judeţul Galaţi. Conform statisticii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, din 2006 şi până la sfârşitul anului 2010, în judeţul nostru au fost înregistrate 708 de cazuri  de sifilis şi 227 de gonoree. Evoluţia celor două boli, cele mai comune afecţiuni cu transmitere sexuală, este însă diferită. În ceea ce priveşte sifilisul, evoluţia e descendentă: în 2006 erau 201 cazuri, ca în 2010 să se ajungă la 104 cazuri; aici este vorba de o reducere cu aproape 50%. În schimb, în ceea ce priveşte gonoreea, în 2006 se înregistrau în judeţul Galaţi 48 de cazuri, pentru ca în 2010 numărul acestora să ajungă la 61, deci o creştere cu circa 40%. Vorbim aici de cazuri oficial diagnosticate, unele putând scăpa statisticii prin neprezentare la medic.

Banii daţi în 2010 de minister pentru BTS, necheltuiţi la Galaţi

Dar, chiar dacă banii alocaţi prin programele naţionale de supraveghere şi control a bolilor cu transmitere sexuală s-au diminuat de la un an la altul, asta nu înseamnă că, uneori, măcar acei bani puţini au fost folosiţi în totalitate. Şi asta nu doar din cauze imputabile celor care au primit fondurile, ci mai ales din pricina legislaţiei restrictive în ceea ce priveşte achiziţiile pe aceste programe şi a lipsei de adresabilitate a populaţiei. „Pentru supravegherea şi controlul bolilor cu transmitere sexuală există fonduri alocate prin programele naţionale de supraveghere şi control a acestor boli. Aceste fonduri au două componente financiare - una este la îndemâna direcţiilor de sănătate publică şi cea de-a doua finanţare merge direct la spitale. În ceea ce priveşte sumele alocate în 2009 şi 2010 Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi pentru aceste programe, acestea nu au fost cheltuite deloc sau doar parţial. În 2009 s-au alocat 65.000 de lei, fiind cheltuiţi 26.000 de lei, iar 29.000 de lei s-au întors la minister. În 2010 toţi cei 29.000 de lei s-au întors la minister necheltuiţi. Din aceşti bani trebuia făcută achiziţia de materiale sanitare şi finanţarea acţiunilor de educare a populaţiei. Aceşti bani nu s-au cheltuit şi din cauză că până în acest an achiziţiile erau restrictive, nu se putea cumpăra chiar tot ce era nevoie prin aceste programe. Din acest an însă s-au schimbat regulile şi toţi cei 31.000 de lei alocaţi în 2011 se vor cheltui până la ultimul bănuţ, deoarece ni se permite acum să facem achiziţii pentru tot ce am avea nevoie”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Îşi fac analizele în privat, pe bani, când ar putea să o facă gratis la stat

Unul din cauzele necheltuirii banilor anul trecut o reprezintă şi adresabilitatea redusă a populaţiei la laboratorul de analize al Direcţiei de Sănătate Publică. „Populaţia ar trebui să ştie că îşi poate face gratuit analizele pentru tot ce înseamnă astfel de boli la laboratorul DSP de pe str. Roşiori, unde evident că datele sunt confidenţiale, aflându-le doar pacientul şi cadrele medicale. Majoritatea fac aceste analize în privat, pe bani, când ar putea-o face gratuit şi astfel ar creşte şi adresabilitatea şi am avea pe ce cheltui banii alocaţi”, a mai precizat dr. Valentin Boldea.

Articole înrudite