”În fiecare an cel puţin în lunile octombrie şi noiembrie asistăm la solicitări ale autorităţile locale pentru susţinerea termoficării pe sezonul rece cu sume de la bugetul de stat. Ministerul Dezvoltării susţine încă din 2004 programul ”Termie şi Confort” care se referă doar la sistemele centralizate – pentru că intervenţiile bugetului de stat nu pot fi făcute decât pe sistemele publice nu şi pe cele private, ale cetăţenilor. Deci noi susţinem partea de sistem centralizat fie retehnologizarea centralelor termice fie modernizarea sistemelor de distribuţie şi sunt destule primării care accesează acest program. A mai existat o finanaţare majoră, la nivelul POS Mediu 2007-2013 prin finanţarea modernizării CET-urilor unde ele erau în subordinea autorităţilor locale. La Galaţi înţeleg că strategia de termoficare este încă în dezbatere, nu e o decizie luată şi asumată la nivelul CL, dar dacă municipiul şi CL vor adopta o hotărâre care să modifice partea de termoficare şi vor trece pe centrale de apartamente e decizia municipiului, dar Guvernul nu poate susţine punctual intervenţiile la nivelul cetăţenilor. Asta poate fi o decizie doar la nivelul CL”, a declarat Sevil Shhaideh, prezentă, recent, la Galaţi. Întrebată dacă programul ”Termie şi Confort” susţine financiar şi contrucţia de noi centrale de cartiere (una din propunerile aflate acum în dezbatere pe strategia locală de termoficare), viceprim-ministrul a răspus clar, “pentru retehnologizare sau modernizarea actualelor puncte termice, cu mare drag”.
Reamintim, la începutul acestei luni, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu a organizat o dezbatere publică pe tema viitorului strategiei de termoficare a oraşului, fiind propuse mai multe variante - menţinerea actualului sistem centralizat, construcţia de sisteme alternative, centralizate, de tipul centralelor de cartiere sau renunţarea la sistem centralizat şi montarea de centrale termice de apartament tuturor gălăţenilor care încă mai primesc acum căldură în sistem centralizat. Deşi municipalitatea gălăţeană anunţă că încă nu a încheiat dezbaterea publică privind termoficarea oraşului, se pare că deja o decizie a fost luată, preferinţa îndreptându-se către renunţarea la sistemul centralizat şi montarea de centrale de apartament, cu sprijinul financiar al Primăriei, în anumite condiţii (în primul rând, proprietarul să nu aibă restanţe la întreţinere).
Pe de altă parte, primarul Ionuţ Pucheanu a promis că până la finele acestei luni va mai organiza şi alte dezbateri pe tema termoficării oraşului, însă, deocamdată, nu a lansat decât, un sondaj pe facebook. Din păcate, consilierii locali aleşi de gălăţeni pentru a le reprezenta intersele, nu au dat până acum nici un semn că iar pasiona subiectul, un semnal dezamăgitor din partea aleşilor care până la alegerile locale promiteau că se vor implica mereu în problemele de interes public.