Anul 2020 a fost desemnat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) "Anul Internaţional al asistentului medical şi moaşei", iar astăzi, 12 Mai, este Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali din întreaga lume, informează Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România - filiala Galaţi, care, prin intermediul unui comunicat de presă, mulţumeşte tuturor asistenţilor medicali, indiferent de specialitate, pentru modul profesionist în care îşi fac datoria în fiecare zi, în special în această perioadă dificilă cauzată de pandemia de coronavirus.
Redăm în continuare mesajul OAMGMAMR Galaţi:
„Şi iată că, anul 2020 ne-a adus pandemia de SARS-COV-2, cea mai mare provocare globală cu care omenirea se confruntă de la cel de-al 2-lea Război Mondial până azi, prilej cu care ASISTENŢII MEDICALI şi-au dovedit încă o dată rolul vital în funcţionarea sistemului medical românesc şi global.
În acelaşi timp, capacitatea asistenţilor medicali de pregătire profesională şi reacţie în caz de urgenţă este testată de actuala pandemie COVID-19.
Asistenţii medicali oferă îngrijiri vitale în pandemia COVID-19, cu sacrificii uriaşe personale, până la sacrificiul suprem al vieţii.
Acum, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie de ASISTENŢII MEDICALI, care lucrează la întreaga dimensiune a educaţiei şi pregătirii lor.
Profesia de asistent medical înseamnă o carieră bazată pe ştiinţă, pe tehnologie, dar, mai ales, pe empatie, profesionalism, pe comunicare şi muncă în echipa pluridisciplinară şi echitate în sănătate.
ASISTENŢII MEDICALI sunt angajaţi în respectarea jurământului profesional şi sunt esenţiali în eforturile globale de atingere a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).
Asistenţii medicali aduc o contribuţie fundamentală la îndeplinirea obiectivelor naţionale şi globale legate de o serie de priorităţi în materie de sănătate, printre care acoperirea universală cu servicii de sănătate, sănătatea mintală şi bolile netransmisibile, pregătirea şi reacţia la situaţii de urgenţă, siguranţa pacientului şi furnizarea de îngrijiri integrate centrate pe persoană, dar, mai ales acum, în pandemie, la îngrijirea pacienţilor infectaţi cu SARS-COV-2.
Nici o agendă de sănătate globală pentru controlul şi învingerea pandemiei SARS-COV-2, NU poate fi realizată fără eforturile concertate şi susţinute de maximizare a contribuţiei resursei umane din domeniul asistenţei medicale şi a rolurilor asistenţilor medicali în cadrul echipelor de sănătate interprofesionale.
În spitalele din judeţul Galaţi, în cabinetele de medicină de familie, în DSP Galaţi, în SAJ Galaţi, în asistenţa comunitară, în laboratoare, în farmacii, în toate unităţile sanitare gălăţene, peste 4.000 de asistenţii medicali şi-au îndeplinit datoria de a proteja sănătatea populaţiei şi de a îngriji oamenii bolnavi, dând dovadă de competenţă, profesionalism, de UMANITATE ŞI COMPASIUNE.
În această profesie, sacrificiul personal este inevitabil şi este greu să munceşti multe ore îmbrăcat cu combinezon, mască FFP3 sau N95, ochelari sau vizieră, halate impermeabile, două perechi de mănuşi, sub mare stres şi pericol de contaminare, fiind izolaţi de familie şi copii.
Conducerea OAMGMAMR GALAŢI MULŢUMEŞTE TUTUROR ASISTENŢILOR MEDICALI, indiferent de specialitate, pentru modul profesionist în care îşi fac datoria în fiecare zi şi îndreaptă gândurile bune de grabnică însănătoşire către asistenţii medicali care s-au îmbolnăvit la datorie şi sunt internaţi acum în spital şi a căror luptă pentru sănătate este cea mai profundă expresie a sacrificiului.
Rostim o rugăciune cu lacrimi în suflet, pentru colegii care şi-au pierdut viaţa la datorie, care au pus mai presus viaţa bolnavilor îngrijiţi decât propria lor viaţă, lăsând în urmă copii şi familii îndurerate şi neconsolate.
Ne exprimăm RESPECTUL şi APRECIEREA pentru întreaga activitate a TUTUROR ASISTENŢILOR MEDICALI, vă dorim MULTĂ SĂNĂTATE ŞI LA MULŢI ANI!“, transmite Daniela Artimof, preşedinte OAMGMAMR Galaţi.