17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Asociaţia Profesională Naţională Legume - Fructe cere eliminarea asociaţiilor “fantomă” din sector
Asociaţia Profesională Naţională Legume - Fructe cere eliminarea asociaţiilor “fantomă” din sector
Asociaţia Profesională Naţională Legume – Fructe  (APNLF), membră a Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), a participat, în perioada 7-9 octombrie, la reuniunea regională „Parteneriat Strategic pentru Agricultură durabilă”, eveniment organizat de FNPAR, care a avut loc la Braşov şi s-a bucurat de participarea reprezentanţilor sectorului agricol din Bulgaria, Rep. Macedonia, Rep. Moldova şi Serbia, cât şi de prezenţa preşedintelui Comisiei prezidenţiale pentru agricultură, Valeriu Steriu, şi a deputatului Adrian Rădulescu. În cadrul evenimentului s-au discutat principalele probleme cu care se confruntă sectorul agricol din România, precum şi oportunitatea încheierii unor parteneriate strategice, la nivel regional, pentru agricultura durabilă.
Preşedintele Asociaţiei, Mircea Croitoru, i-a înmânat preşedintelui Comisiei prezidenţiale pentru agricultură un memoriu privind principalele probleme ale sectorului legume-fructe, precum şi soluţiile propuse pentru rezolvarea acestora.
„Principala problemă a sectorului legume-fructe o constituie exceptarea de la plata de impozite, taxe şi TVA a importatorilor. Acest lucru permite importatorilor comercializarea masivă a unor produse care se regăsesc şi în producţia românească şi care ne fac concurenţă neloială din dorinţa de a obţine profituri cât mai mari”, a declarat Mircea Croitoru.
Membrii APNLF au cerut, pe această cale, introducerea unor controale mai severe la importurile de legume-fructe.
O altă problemă o constituie faptul că producătorii nu au acces în pieţele mari monopolizate de intermediari - precum Braşov, Constanţa, Bucureşti, Suceava etc. -, situaţia devenind fenomen de masă asistat impasibil de oficialităţile zonale.
„Din cauză că nu avem acces în pieţe şi nu avem spaţii de depozitare am devenit furnizori captivi şi suntem nevoiţi să vindem produsele la colţul străzii sau la en-gross la preţuri derizorii, cu mult sub preţurile de producţie”, a precizat Mircea Croitoru.
Alte probleme ale sectorului ţin de lipsa de stimulare a producătorilor de legume-fructe, lipsa unei strategii de termen scurt, mediu şi lung şi dificultăţi la accesarea creditelor bancare. Florin Ciobanu, membru fondator al asociaţiei, a atras atenţia că au apărut o serie de asociaţii „purtătoare de ştampilă”, fără activitate, care au fost înfiinţate doar pentru eliberarea de adeverinţe necesare constituirii documentanţiei pentru obţinerea de finanţare europeană prin măsurile 112 privind “Instalarea tinerilor fermieri în mediul rural” şi 141 “Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
“Pentru diferenţierea dintre asociaţiile purtătoare de ştampilă şi cele care desfăşoară activităţi reale în domeniul agricol am cerut completarea ghidului solicitantului aferente măsurilor 112 şi 141 cu un certificat de atestare fiscală eliberat de ANAF”, a menţionat Florin Ciobanu.
APNLF a mai atras atenţia că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a demonstrat că nu a fost pregătit să proceseze numărul mare de cereri de finanţare pe măsura 141 din PNDR, acest lucru determinând anularea sesiunii din luna octombrie, fapt care a generat nemulţumiri în rândul producătorilor agricoli.
“Din cele 200 de milioane de euro alocate măsurii 141 pentru anul 2011, doar jumătate vor ajunge la micii fermieri şi asta abia începând cu anul viitor din cauză că Ministerul Agriculturii nu a avut suficienţi experţi în verificarea celor peste 12.000 de proiecte depuse”, a precizat Florin Ciobanu.
Precizăm că Asociaţia Profesională Naţională Legume – Fructe a fost înfiinţată în anul 2008 şi reprezintă interesele a peste 86 de membrii (cooperative, grupuri de producători, asociaţii locale şi societăţi agricole) şi îşi propune să fie un partener de dialog cu instituţiile statului.


Articole înrudite