Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat instituţiilor prefectului şi preşedinţilor de consilii judeţene/ locale aplicarea sancţiunilor disciplinare de revocare din funcţii, ca urmare a deciziilor definitive şi irevocabile emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul mai multor aleşi locali pentru care Agenţia a constatat starea de incompatibilitate. Solicitarea se bazează pe faptul că mai multe autorităţi locale refuză în mod nejustificat destituirea din funcţii a persoanelor care se fac vinovate de încălcarea regimului juridic privind incompatibilităţile sau conflictul de interese.
Astfel, ANI a solicitat Prefecturii Galaţi aplicarea sancţiunii disciplinare şi în cazul lui Marian Toniţa, primarul comunei gălăţene Bălăşeşti în perioada 2008 - 2012, constatat incompatibil deoarece, în timp ce a deţinut funcţia de primar a avut şi calitatea de administrator al unei firme.
În comunicatul primit la redacţie din partea Agenţiei Naţionale de Integritate se arată că Instituţia Prefectului Galaţi „refuză în mod nejustificat destituirea din funcţie” a persoanei vinovate de încălcarea regimului juridic privind incompatibilităţile.
Am contactat Prefectura Galaţi pentru a afla cum s-a ajuns în această situaţie, deoarece lucrurile, aşa cum erau prezentate în comunicatul primit de la ANI, erau cel puţin neclare. Purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, Petrica Paţilea Crângan, ne-a declarat că Prefectura Galaţi a primit, într-adevăr, un document de la ANI referitor la starea de incompatibilitate în care se afla primarul comunei Bălăşeşti, dar asta se întâmpla în data de 20.03.2012, cu alte cuvinte, în timp ce Marian Toniţa era primar pe final de mandat. Funcţia de primar fiind una aleasă, nu una numită, Prefectura nu putea stabili sancţiuni disciplinarea, aşa încât a cerut lămuriri de la ANI, pe care nu le-a primit niciodată. Între timp, Marian Toniţa a devenit consilier local, deci deţine tot o funcţie aleasă. Legea spune că o persoană declarată incompatibilă nu mai poate deţine, o perioadă de timp, aceeaşi funcţie. E drept că a fi primar şi a fi consilier nu e acelaşi lucru, dar ambele sunt funcţiile alese, de demnitate publică, deci... Prefectura va trebui să lămurescă lucrurile cumva.