16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Amenzi de peste 30.000 de lei pentru unităţile de alimentaţie publică
Amenzi de peste 30.000 de lei pentru unităţile de alimentaţie publică

Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Est (Galaţi) a desfăşurat, în luna iunie, o acţiune tematică de verificare a prevederilor legale privind prestarea serviciilor de alimentaţie publică. Au fost controlaţi un număr de 20 operatori economici, la toti constatându-se abateri. Controlul a vizat calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare şi a băuturilor oferite consumatorilor). În 4 unităţi de alimentaţie publică (restaurante şi fast–food-uri) s-au găsit depozitate în vederea preparării mâncărurilor pulpe de pui, pastă de mici, ceafă de porc, antricot, doradă, pentru care nu s-a putut stabili termenul de valabilitate. De asemenea, într-un bar, pentru ceaiul şi cafeaua servite clienţilor nu se putea determina dacă se aflau în data limită de consum sau nu. Un aspect mult mai grav constatat în timpul controlului la 7 operatori economici îl constituie depozitarea în vederea utilizării la preparatele alimentare a ingredientelor expirate. De exemplu, s-au găsit condimente expirate chiar şi cu un an în urmă (condiment pui, boia, scorţişoară). S-au găsit expirate carne de porc lucru, ouă, brânză de vaci, preparate din carne utilizate la  pizza. O problemă întâlnită în timpul controlului la 2 unităţi o reprezinta depozitarea materiei prime (ouă, sosuri, etc.) la temperaturi mult mai mari decât cele recomandate de producători, putând genera astfel o depreciere a produselor.Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Est (Galaţi) a desfăşurat, în luna iunie, o acţiune tematică de verificare a prevederilor legale privind prestarea serviciilor de alimentaţie publică. Au fost controlaţi un număr de 20 operatori economici, la toti constatându-se abateri. Controlul a vizat calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare şi a băuturilor oferite consumatorilor). În 4 unităţi de alimentaţie publică (restaurante şi fast–food-uri) s-au găsit depozitate în vederea preparării mâncărurilor pulpe de pui, pastă de mici, ceafă de porc, antricot, doradă, pentru care nu s-a putut stabili termenul de valabilitate. De asemenea, într-un bar, pentru ceaiul şi cafeaua servite clienţilor nu se putea determina dacă se aflau în data limită de consum sau nu. Un aspect mult mai grav constatat în timpul controlului la 7 operatori economici îl constituie depozitarea în vederea utilizării la preparatele alimentare a ingredientelor expirate. De exemplu, s-au găsit condimente expirate chiar şi cu un an în urmă (condiment pui, boia, scorţişoară). S-au găsit expirate carne de porc lucru, ouă, brânză de vaci, preparate din carne utilizate la  pizza. O problemă întâlnită în timpul controlului la 2 unităţi o reprezinta depozitarea materiei prime (ouă, sosuri, etc.) la temperaturi mult mai mari decât cele recomandate de producători, putând genera astfel o depreciere a produselor.Un alt element vizat de comisarii de la Protecţia Consumatorilor a fost informarea consumatorilor de către agenţii economici. Lipsa afisării preţurilor la băuturile răcoritoare comercializate s-a constatat în cazul a două fast-food-uri. De asemenea, la unele restaurante erau înscrise în meniu preţurile per porţie, consumatorul neputând şti ce cantitate i se oferă la acel preţ.Majoritatea unităţilor verificate nu au înscrise informaţii privind substanţele alergene conţinute în preparatele alimentare servite consumatorilor precum şi informarea obligatorie a consumatorilor privind utilizarea ingredientelor decongelate la prepararea diverselor mâncăruri (majoritatea restaurantelor utilizând carne congelată, cartofi congelaţi, etc).În plus, s-a constatat utilizarea în bucătărie a cântarelor neverificate metrologic precum şi lipsa dotării barurilor cu mijloace de măsura a lichidelor verificate metrologic.Pentru toate aceste abateri operatorii economici au fost sancţionaţi contravenţional cu 15 amenzi contravenţionale în valoare totală de 31.400 lei şi 5 avertismente.


Articole înrudite