Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Est (Galaţi) a desfăşurat, în luna iunie, o acţiune tematică de verificare a prevederilor legale privind prestarea serviciilor de alimentaţie publică. Au fost controlaţi un număr de 20 operatori economici, la toti constatându-se abateri. Controlul a vizat calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare şi a băuturilor oferite consumatorilor). În 4 unităţi de alimentaţie publică (restaurante şi fast–food-uri) s-au găsit depozitate în vederea preparării mâncărurilor pulpe de pui, pastă de mici, ceafă de porc, antricot, doradă, pentru care nu s-a putut stabili termenul de valabilitate. De asemenea, într-un bar, pentru ceaiul şi cafeaua servite clienţilor nu se putea determina dacă se aflau în data limită de consum sau nu. Un aspect mult mai grav constatat în timpul controlului la 7 operatori economici îl constituie depozitarea în vederea utilizării la preparatele alimentare a ingredientelor expirate. De exemplu, s-au găsit condimente expirate chiar şi cu un an în urmă (condiment pui, boia, scorţişoară). S-au găsit expirate carne de porc lucru, ouă, brânză de vaci, preparate din carne utilizate la pizza. O problemă întâlnită în timpul controlului la 2 unităţi o reprezinta depozitarea materiei prime (ouă, sosuri, etc.) la temperaturi mult mai mari decât cele recomandate de producători, putând genera astfel o depreciere a produselor.Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Est (Galaţi) a desfăşurat, în luna iunie, o acţiune tematică de verificare a prevederilor legale privind prestarea serviciilor de alimentaţie publică. Au fost controlaţi un număr de 20 operatori economici, la toti constatându-se abateri. Controlul a vizat calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare şi a băuturilor oferite consumatorilor). În 4 unităţi de alimentaţie publică (restaurante şi fast–food-uri) s-au găsit depozitate în vederea preparării mâncărurilor pulpe de pui, pastă de mici, ceafă de porc, antricot, doradă, pentru care nu s-a putut stabili termenul de valabilitate. De asemenea, într-un bar, pentru ceaiul şi cafeaua servite clienţilor nu se putea determina dacă se aflau în data limită de consum sau nu. Un aspect mult mai grav constatat în timpul controlului la 7 operatori economici îl constituie depozitarea în vederea utilizării la preparatele alimentare a ingredientelor expirate. De exemplu, s-au găsit condimente expirate chiar şi cu un an în urmă (condiment pui, boia, scorţişoară). S-au găsit expirate carne de porc lucru, ouă, brânză de vaci, preparate din carne utilizate la pizza. O problemă întâlnită în timpul controlului la 2 unităţi o reprezinta depozitarea materiei prime (ouă, sosuri, etc.) la temperaturi mult mai mari decât cele recomandate de producători, putând genera astfel o depreciere a produselor.Un alt element vizat de comisarii de la Protecţia Consumatorilor a fost informarea consumatorilor de către agenţii economici. Lipsa afisării preţurilor la băuturile răcoritoare comercializate s-a constatat în cazul a două fast-food-uri. De asemenea, la unele restaurante erau înscrise în meniu preţurile per porţie, consumatorul neputând şti ce cantitate i se oferă la acel preţ.Majoritatea unităţilor verificate nu au înscrise informaţii privind substanţele alergene conţinute în preparatele alimentare servite consumatorilor precum şi informarea obligatorie a consumatorilor privind utilizarea ingredientelor decongelate la prepararea diverselor mâncăruri (majoritatea restaurantelor utilizând carne congelată, cartofi congelaţi, etc).În plus, s-a constatat utilizarea în bucătărie a cântarelor neverificate metrologic precum şi lipsa dotării barurilor cu mijloace de măsura a lichidelor verificate metrologic.Pentru toate aceste abateri operatorii economici au fost sancţionaţi contravenţional cu 15 amenzi contravenţionale în valoare totală de 31.400 lei şi 5 avertismente.