22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Amenzi de 17.000 lei pentru comercianţii de jucării din Galați
Amenzi de 17.000 lei pentru comercianţii de jucării din Galați

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi a desfăşurat, în perioada 06-19.05.2021, o acţiune tematică de verificare a modului de asigurare a securităţii utilizatorilor de jucării. Au fost controlaţi 12 operatori economici, la 11 dintre aceştia constatându-se abateri. Procentual, 44% dintre jucăriile controlate au prezentat abateri de la legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor, fapt pentru care au fost aplicate 6 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 17.000 lei, şi 11 avertismente. În urma verificărilor, au fost dispuse măsuri complementare de oprire de la comercializare a 321 de produse neconforme în valoare de 6.471 lei.

Neregulile constatate, de comisarii CJPC Galaţi au fost:
- La 9 operatorii economici au fost găsite expuse spre comercializare jucării, importate din afara Uniunii Europene, care nu aveau declarate denumirea comercială/marca şi adresa importatorului din România sau UE.
- 7 operatori economici aveau expuse spre comercializare jucării, importate din China, care prezentau pe etichete traduceri incomplete în limba română ale informaţiilor privind modul de utilizare sau ale avertismentelor generale.
- În 4 magazine se comercializau jucării fabricate în China fără marcaj CE sau cu marcaj ce nu corespunde Regulamentului European.
- La 1 magazin se afla la comercializare o jucărie ce conţine ciocolată alimentară în 4 culori, având data expirării 01.09.2019, deci ciocolata comestibilă conţinută de jucărie fiind expirată de aproape 2 ani.
- Prezenţa la vânzare a unor jucării prezentate ca fiind la preţ redus fără a fi afişate infomaţii privind reducerea de preţuri, perioada promoţiei etc.

Recomandări pentru consumatori:
- să verifice existenţa marcajului CE care certifică produsul ca fiind sigur, conform legislaţiei în vigoare;
- să verifice existenţa denumirii şi a datelor de identificare a producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat şi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, traduse în limba romană;
- să aleagă o jucărie specifică vârstei copilului, conform categoriei de vârsta înscrisă pe etichetă;
- în cazul în care jucăria conţine si un aliment să verifice data expirării acestuia;
- să nu permită copiilor de vârstă mică să utilizeze jucăriile fraţilor mai mari;
- să evite achiziţionarea jucăriilor care au muchii tăioase, piese uşor detaşabile, de dimensiuni reduse, care pot fi înghiţite, sau din materiale textile/fibre ce pot produce sufocare;
- să nu achiziţioneze jucării care conţin elemente detaşabile din magneţi permanenţi care ar putea fi înghiţiţi;
- la jucăriile alimentate electric: dacă sunt branşate direct la reţea, să verifice starea cablului şi a prizelor; dacă jucăria utilizează un transformator/redresor, să verifice ca acesta să furnizeze o tensiune mai mică de 24 V. Este indicat că părinţii să supravegheze copiii atunci când se face alimentarea cu curent electric a jucăriei;
- să nu lase la îndemâna copiilor o jucărie spartă care nu mai respectă cerinţele de securitate, semnalează CJPC Galaţi.


Articole înrudite