20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Activităţi estivale pentru micuţii gălăţeni organizate de Salvaţi Copiii
Activităţi estivale pentru micuţii gălăţeni organizate de Salvaţi Copiii

Organizaţia Salvaţi Copiii România anunţă extinderea programului de educaţie remedială estivală pentru copiii vulnerabili şi deschiderea grădiniţelor estivale, ajunse la cea de-a 25-a ediţie.
Rezultatele evaluării activităţilor de educaţie remedială din vara 2021 arată că 57% dintre copii au ajuns la o autonomie deplină de învăţare:
- Matematică: procentul copiilor care aveau un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoştinţelor a scăzut de la 90% la intrarea în program la 56% la finalul programului, iar al celor care aveau un nivel bun şi foarte bun al cunoştinţelor a crescut de la 10% la 44%.
- Limba română: procentul copiilor care aveau un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoştinţelor a scăzut de la 91% la intrarea în program la 48% la finalul programului, iar al celor care aveau un nivel bun şi foarte bun al cunoştinţelor a crescut de la 10% la 53%.
- Ştiinţe: procentul copiilor care aveau iniţial un nivel insuficient sau satisfăcător al cunoştinţelor a scăzut de la 63% la 33% la finalul programului, iar al celor care aveau un nivel bun şi foarte bun al cunoştinţelor a crescut de la 37% la 67%.
Organizaţia Salvaţi Copiii a atras atenţia în mod repetat asupra impactului pe care îl are, în România, situaţia socioeconomică a familiei asupra rezultatelor şcolare ale copiilor. Cele mai recente rezultate disponibile ale PISA (PISA 2018) plasau România printre ţările care înregistrează o puternică legătură între statutul socioeconomic al elevilor şi performanţele înregistrate de aceştia. Astfel (eliminând toţi ceilalţi factori), statutul socioeconomic determină 18% din variaţiile de performanţă ale elevilor (12% media OCDE).
Salvaţi Copiii România recomandă Ministerului Educaţiei să colecteze şi să analizeze şi date care să reflecte impactul statutului socioeconomic al familiei asupra rezultatelor la testările naţionale, pentru a putea lua măsuri adecvate de sprijin şi compensare a dezavantajelor.

Grădiniţele estivale ajung la cea de-a 25-a ediţie

Programul Grădiniţa estivală se derulează din anul 1998, având la bază Curriculumul pentru educaţia timpurie şi respectând cele 5 domenii de dezvoltare a copiilor - dezvoltarea fizică, sănătate şi igienă personală; dezvoltarea socio-emoţională; dezvoltarea cognitivă şi cunoaşterea lumii; dezvoltarea limbajului, a comunicării şi a premiselor citirii şi scrierii; capacităţi şi atitudini în învăţare.
Programul se adresează copiilor de vârstă preşcolară care nu au mers la grădiniţă şi care se pregătesc să intre la clasa pregătitoare sau să urmeze cursurile unor grădiniţe de stat, obiectivul fiind de a sprijini integrarea copiilor în sistemul de învăţământ de masă.
Impactul programului:
- dezvoltarea cognitivă şi cunoaşterea lumii: la intrarea în program, 13% dintre copii aveau cunoştinţe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 64% dintre copii;
- dezvoltarea limbajului, a comunicării şi a premiselor citirii şi scrierii: la intrarea în program, 10% dintre copii aveau cunoştinţe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 53% dintre copii;
- capacităţi şi atitudini în învăţare: la intrarea în program, 11% dintre copii aveau cunoştinţe adecvate vârstei, iar la finalizarea programului, procentul a crescut la 53% dintre copii;
- 93% dintre copii au fost înscrişi în învăţământul de masă, restul de 7% sunt în monitorizare şi vor fi înscrişi în anul şcolar următor.
În cei 24 de ani de activităţi estivale au fost sprijiniţi pedagogic, precum şi socio-economic, 13.750 de copii - 10.293 de copii la Grădiniţa estivală şi 3.457 de elevi în programul de remediere estivală,  organizaţi în 531 de grupe.
În anul 2022, în cel de-al 25-lea, vor fi organizate activităţi estivale pentru 2.500 de copii, dintre care 385 de preşcolari şi 2.115 elevi, din Bucureşti şi judeţele Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea. În Bucureşti şi judeţele Braşov, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Mureş, Suceava, Timiş şi Tulcea vor participa la activităţile educative şi de socializare şi copii din Ucraina.
De asemenea, Salvaţi Copiii organizează în această vară 20 de tabere pentru peste 700 de copii din România şi din Ucraina, se arată într-un comunicat al Organizaţiei.


Articole înrudite