10 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Accidentele rutiere, pretext de a înşela bătrânii
Accidentele rutiere, pretext de a înşela bătrânii
Poliţiştii gălăţeni se confruntă cu un nou tip de înşelăciune prin intermediul telefoanelor mobile. De data asta capcana nu mai este întinsă sub pretextul câştigării vreunui premiu ci a producerii unui accident rutier. Poliţiştii ne-au descris unul dintre cele peste 20 de cazuri despre care au fost sesizaţi până acum.
„Zilele trecute, un nou caz de înşelăciune prin telefon a intrat în atenţia poliţiştilor. De exemplu, un cetăţean a sesizat faptul că a fost sunat pe telefonul fix de către o persoană care s-a recomandat drept fiul său şi l-a anunţat că a fost implicat într-un accident rutier grav, rugându-l să-i trimită o sumă de bani pentru a despăgubi victima accidentului. Speriat, fără a cere prea multe explicaţii, tatăl a sărit în ajutorul aşa zisului fiu şi a trimis suma de bani cerută. Imediat după aceea, şi-a dat seama că a fost victima unei înşelăciuni şi a anunţat Poliţia. Sumele care sunt cerute variază de la 3.000 de lei plus 600 de euro la 10.000-12.000 de lei. Se sună în general în zona rurală”, a precizat cms. Cristina Tatulici, IPJ Galaţi.
Foarte multe dintre sesizările primite vin din zona Tecuciului. Nu în toate cazurile se indică un cont unde trebuie depuşi banii ci uneori oamenii înşelaţi au dat banii chiar unor indivizi trimişi de aşa zisele fiice direct acasă la victime. Poliţiştii înţeleg fenomenul dar avertizează populaţia asupra lui.
„Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite. În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, starea de şoc şi teama sunt cele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în aceste situaţii. De aceea, pentru a evita să deveniţi victima unei astfel de înşelăciuni, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, traume fizice sau emoţionale, vocea rudei/fiului care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată.
„În niciun caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, sperând astfel că îi veţi ajuta pe cei dragi, pentru că nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de infractorul care a profitat abil de naivitatea şi lipsa dumneavoastră de informare. De cele mai multe ori aceste apeluri sunt iniţiate de răufăcători versaţi, aflaţi în Penitenciar”, a mai precizat cms. Cristina Tatulici, IPJ Galaţi.


Articole înrudite