07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aberaţii administrative – un teatru muzical format din personal TESA
Aberaţii administrative – un teatru muzical format din personal TESA
Dacă până acum o săptămână Teatrul Muzical Nae Leonard avea 248 de posturi în organigramă (din care doar 204 erau efectiv ocupate), acum instituţia de cultură nu mai are decât 37 de posturi, după cum ziarul nostru v-a anunţat în exclusivitate în ediţia de joia trecută. Consiliului Local, întrunit joi, a trebuit să confirme prin vot acest lucru, aleşii locali fiind puşi în situaţia de a adopta această decizie ca urmare a unei hotărâri definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Galaţi.
Reamintim faptul că totul a plecat de la aplicarea, în 2010, a OG 63 – celebra “ordonanţă Boc”, prin care s-au redus drastic posturile din administraţiile publice locale, la nivelul municipiului Galaţi fiind vorba despre reducerea numărului de angajaţi din aparatul de specialitate al Primarului, din serviciile publice Ecosal şi GeoTopoCardExpert, din Serviciul Public de Evidenţă a Persoanelor, din Poliţia Locală, Direcţia de Implementare a Proiectelor Europene şi din Teatrul Muzical „Nae Leonard”. De reducerile lui Boc au “scăpat” doar Învăţământul, Asistenţa socială şi Sănătatea, din păcate  nu şi Cultura!
Potrivit OG 63, semnată de primul ministru de la acel timp Emil Boc, dar şi de Vasile Blaga, pe atunci ministru al Administraţiei şi Internelor, Teatrului Muzical din Galaţi i-ar fi revenit doar 37 de posturi în organigramă, faţă de 248, câte avea. Cum la acel moment se punea în discuţie disponibilizarea a 167 de persoane – majoritatea artişti – s-a găsit o soluţie de compromis, prin înfiinţarea Asociaţiei „Andreiana Juventus”, acolo unde s-au dus artiştii “disponibilizaţi’ din Muzical. Asociaţia, susţinută financiar tot de Primăria Galaţi, a fost – şi este în continuare – o formă de protecţie a personalului Teatrului Muzical, care altfel şi-ar fi pierdut definitiv locul de muncă. Totuşi, hotărârea de Consiliu Local care adoptase aplicarea OG 63 – HCL 294/12.08.2010 – a fost atacată în instanţă de sindicatul Teatrului Muzical iar procesul s-a derulat timp de aproape cinci ani şi s-a încheiat recent, pe 19 noiembrie a.c., moment în care Curtea de Apel Galaţi a decis că HCL 294 este legală. Ca urmare, Executivul gălăţean a fost nevoit să ia act de legalitatea acelei hotărâri, care înseamnă, din păcate, că Teatrul Muzical ar trebui să funcţioneze cu doar 37 de posturi. O utopie, având în vedere dimensiunea şi importanţa instituţiei de cultură despre care vorbim.
Situaţia gravă a fost explicată de directorul Teatrului Muzical Nae Leonard, Niţă Teodor, care a şi propus, de altfel, suplimentarea organigramei Fundaţiei „Andreiana Juventus” pentru a transfera acolo 59 de salariaţi fără de care, spune directorul, activitatea teatrului nu se poate desfăşura. În plus, directorul a cerut aprobarea unei noi organigrame a teatrului, în condiţiile în care “aplicarea acestei organigrame ar prejudicial atât activitatea instituţiei cât şi a salariaţilor”, spune Teodor Niţă, explicând că de la adoptarea, în 2010, a HCL 294. până acum, au trecut 5 ani, iar “posturile din organigramă nu sunt definite în funcţie de specificul activităţilor, a sarcinilor atribuite şi responsabilităţilor, precum şi în funcţie de nivelul şi/sau specificul studiilor necesar îndeplinirii sarcinilor respective, şi mai mult de atât, s-a ignorat faptul că administrarea, încredinţarea şi gestionarea patrimoniului, calculul salariilor, coordonarea activităţii de producţie, activitatea de procurare materiale... nu sunt activităţi ce pot fi externalizate dintr-o instituţie publică. Astfel, aplicarea acestei organigrame ar prejudicia atât activitatea instituţiei cât şi a salariaţilor”. Ca atare, directorul teatrului a propus ca în cadrul instituţiei de cultură să rămână numai personal TESA – la serviciul resurse umane şi juridic - 3 angajaţi, director economic - 1, serviciul achiziţii publice, contabil, aprovizionare – 8 angajaţi, serviciul tehnic de producţie şi administrativ – 12, serviciul artistic – 7, biroul relaţii cu publicul – 5. 
Situaţia de la Teatrul Muzical a provocat reacţia societăţii civile. Asociaţia „Galaţi, oraşul meu” a creat pe facebook un protest programat să aibă loc pe 22 decembrie, dacă până atunci nu se va rezolva problema organigramei Liricului gălăţean. În plus, asociaţia a creat o petiţie online pentru salvarea Teatrului Muzical. 

Articole înrudite