Luna august se îndreaptă cu paşi grăbiţi către final, iar acest lucru îi duce, atât pe copii, dar mai ales pe părinţi, cu gândul la începerea noului an şcolar. Dacă pentru copii evenimentul este o încântare, o nouă sesiune de învăţământ, întâlnirea cu colegii, schimb de impresii, etalarea noilor achiziţii, în materie de telefoanie sau obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte, pentru părinţi deschiderea anului şcolar vine cu o „gaură” în buget considerabilă.
Cheltuielile privind începerea anului şcolar sunt direct proporţionale cu vârsta elevului şi, de ce nu, unitatea de învăţământ unde urmează cursurile acesta. Părinţii din mediul rural scot din buzunar pentru acest eveniment 100-150 lei, însă nu aceeaşi situaţie este pentru cei din mediul urban, unde nota de plată se poate dubla sau tripla, ajungându-se în unele cazuri chiar şi la 1.000 de lei.
Pentru cei cu buget redus există variante de rechizite la preţuri rezonabile, produsele de papetărie având preţuri de pornesc de la 1 leu. Ghiozdanele au preţuri de variază între 15 şi 75 lei, la ghiozdane, în funcţie de calitate şi centrul comercial de unde este achiziţionat, iar la uniforme situaţia este similară. Mai nou, atât rechizitele, cât şi uniformele şi ghiozdanele pot fi achiziţionate din magazinele specializate, dar şi din cele tip „3,8” sau, de ce nu, din Piaţa de produse industriale. În această perioadă o mare parte dintre comercianţi s-au axat pe vânzarea produselor de sezon, de la caiete, creioane, pixuri, ghiozdane, uniforme şi până la încălţăminte pentru copii şi... fundiţe albe.
Cum concurenţa între comercianţi este mare, magazinele specializate vin cu oferte tentante, dar şi cu promoţii şi tombole, iar cumpărătorii norocoşi beneficiază de cadouri consistente, constând în ghiozdane utilate complet pentru şcoală şi manuale. În această vâltoare a cumpărăturilor de început de an şcolar sunt invitate să participe şi cadrele şcolare, care de asemenea vor intra în marea tombolă a rechizitelor. Doar cei mici sunt scutiţi de marile griji ale cumpărăturilor, ei având doar marea dilemă de a alege dintre multele produse expuse, în condiţiile în care părinţii au posibilitatea de a achiziţiona tot ce îşi doresc cei mici.