În vremurile când fotbalul din România începea să prindă contur si titlul de campioană se premia direct cu un loc în grupele Ligii Campionilor, Oțelul Galați reușea cea mai mare performanță a unei echipe din regiunea Moldovei. Devenea atunci a treia campioana din provincie a ultimelor patru sezoane, CFR Cluj si Unirea Urziceni reușind și ele să pună mâna pe cel mai important trofeu din fotbalul românesc.
Fondat în anul 1964, Oțelul a debutat în Divizia A 22 de ani mai târziu, respectiv în 1986. 12 luni mai târziu bifa și prima sa participare în cupele europene, oportunitate primită datorită locului al patrulea pe care atunci îl ocupa. Oțelarii reușeau atunci să obțină și o victorie impresionantă la nivel european, câștigând cu 1-0 în fața lui Juventus Torino. Ion Profir a intrat în istoria fotbalului gălățean ca fiind primul marcator în cupele europene. În retur a fost cu totul altceva, italienii câștigând cu 5-0 și 5-1 la general.
Căderea regimului comunist a avut un impact important asupra evoluției echipei gălățene. In sezonul 1990/91 reușea să promoveze pe prima scenă a fotbalului românesc, acolo unde a stat timp de 24 de ani, până la desființare. Surprinzătoarea decizie era luată la nici cinci ani distanță de la câștigarea titlului si de la debutul echipei moldovene în grupele Ligii Campionilor.
Lotul Oțelului Galați în sezonul 2010/11
- Portari: Cristian Brăneț, Branko Grahovac, Gabriel Abraham
- Fundași: Sergiu Costin, Samuel Cojoc, Cornel Râpă, Adrian Sălăgean, Cristian Sârghi, Milan Perendija, Alexandru Benga, Zoran Ljubinkovici.
- Mijlocași: Liviu Antal, Laurențiu Buș, Ioan Filip, Sorin Frunză, Gabriel Giurgiu, John Ibeh, Silviu Ilie, Laurențiu Iorga, Ionuț Neagu, Gabriel Viglianti
- Atacanți: Danilo Chavez, Gabriel Paraschiv, Marius Pena, Bratislav Punosevac
- Antrenor: Dorinel Munteanu
A fost atunci sezonul echipelor din provincie. Primele trei clasate în clasamentul general au fost echipe din afara capitalei. Oțelul Galați, Politehnica Timișoara si FC Vaslui reușeau să le ia fața unor echipe precum Rapid, Steaua și Dinamo, care terminau pe locurile imediat următoare. Era și sezonul când din campionatul românesc mergeau 6 echipe în cupele europene.
Clasament sezonul 2010/11
- Oțelul Galați - 78 puncte
- Politehnica Timișoara - 66
- Vaslui - 66
- Rapid București - 59
- Steaua București - 57
- Dinamo București - 56
Debut negru in Liga Campionilor
Miza câștigării campionatului în România era imensă tocmai datorită faptului că primul loc se califica direct în grupele Ligii si primea aproximativ douăzeci de milioane de euro. Din păcate, echipa a punctat la criteriul financiar, pentru că fotbalul a lăsat mult de dorit. Oțelul Galați a intrat în istoria neagră a Ligii Campionilor, terminând grupa fără nici un punct. Aceasta a făcut parte din Grupa C a Ligii, din care au mai făcut parte si FC Basel, Benfica Lisabona și Manchester United.
Meciurile jucate de gălățeni în cea mai galonată competiție intercluburi din Europa s-au jucat la București, pe Național Arena. Șansele să le poată face față atunci unor echipe obișnuite cu cupele europene erau foarte mici, dovadă că șase meciuri din tot atâtea s-au terminat cu înfrângeri. Ambele meciuri cu favorita grupei s-au încheiat cu același scor, 2-0. Încă de la calificarea în grupe ea pleca cu handicap indiferent de grupa pe care o avea, dată fiind clasarea ei în a patra urnă valorică. O astfel de situație a fost exploatată de pariorii cu experiență, în sensul că mulți au folosit opțiunea de handicap. Un simplu pariu pe victoriile adversarilor nu ar fi adus o valoare certă pariurilor, cotele de 1.05 - 1.15 pur si simplu nu erau profitabile. Daca dorești sa afli mai multe despre pariurile de tip handicap fotbal, apasă pe link si vei găsi toate explicațiile necesare, chiar si cu exemple practice.
Oțelul Galați în zilele noastre
Problemele financiare au răpus-o pe Oțelul în 2016, atunci când încercarea de a aduce parteneri importanți lângă ea a eșuat. Astfel, la cinci ani de la câștigarea titlului, intra in clubul echipelor care au obținut performanțe după Revoluție și apoi s-au desființat. Ulterior, după un singur an, echipa s-a reînființat, dar evolua în ligile inferioare. Același lucru se întâmplă și în prezent, când gălățenii ocupă locul al doilea în Liga 3, Seria 1. Este la bătaie cu Aerostar Bacău și Ceahlăul Piatra Neamț.
Oțelul Galați a urcat pe locul al doilea, unde și acum se află, în spatele băcăuanilor de la Aerostar. Există și tineri talentați care vin din spate. Deși încă se vorbește de probleme cu banii pe care echipa din Galați le are, există grupe de juniori care produc jucători ce pot să vină din spate și să îmbrace tricoul Oțelarilor. În luna septembrie, grupele de Under19 si Under17 au reușit să fie la înălțime și le-au luat fața celorlalte rivale din campionat. Astfel, cele două grupe au încheiat turul în fotoliul de lideri, în seriile din care au făcut parte.