24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
260 de copii şi părinţii lor au participat la sesiuni de citit interactiv, la grădiniţă
260 de copii şi părinţii lor au participat la sesiuni de citit interactiv, la grădiniţă

Caravana „Poftă de Carte” - iniţiată în octombrie 2016 de Asociaţia OvidiuRo - a ajuns în perioada 22 - 25 mai în judeţul Galaţi, unde primăriile au estimat pentru anul acesta un număr total de 4.391 de copii care pot beneficia de programul naţional Fiecare Copil în Grădiniţă (FCG). Programul lansat în februarie 2016 încurajează accesul la grădiniţă al copiilor care provin din familii defavorizate (sub 284 lei/membru familie venit lunar) prin acordarea lunară de tichete sociale pentru grădiniţă, condiţionate de prezenţa zilnică. Caravana are ca obiectiv încurajarea cititului interactiv şi a unei alimentaţii sănătoase în grădiniţele din comunităţile defavorizate şi îşi propune totodată să informeze părinţii cu privire la Legea nr. 248/2015. Caravana beneficiază de suţinerea Carrefour România şi Carrefour Foundation, iar anul acesta şcolar, 10.000 de copii defavorizaţi din toată ţara vor primi câte o carte pentru acasă şi 1.000 de cărţi uriaşe ilustrate vor ajunge în grădiniţe, în cadrul proiectului.
În judeţul Galaţi, 260 de copii de vârstă preşcolară au participat la sesiunile de citit interactiv din cărţi uriaşe şi au primit câte o carte ilustrată după lecţia-degustare desfăşurată în grădiniţele din comunele Drăguşeni, Cavadineşti, Brăhăşeşti şi Ghidigeni – unde au fost oferite cărţi uriaşe ilustrate, fructe şi legume, materiale educaţionale şi produse de igienă. Cele 4 comunităţi au fost selectate cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populaţiei preşcolare, rata de marginalizare şi gradul de cuprindere a copiilor defavorizaţi în învăţământul preşcolar. Cele mai mari piedici în calea accesului copiilor săraci din cele 4 comunităţi vizitate la educaţie preşcolară sunt: lipsa spaţiului pentru înfiinţarea de noi grupe de grădiniţă, lipsa îmbrăcămintei şi încălţămintei şi a rechizitelor.
„Misiunea noastră este ca fiecare copil să poată beneficia de educaţie preşcolară de calitate. Grădiniţele din mediul rural nu sunt, din nefericire, bine dotate, cu toate că cei mici îşi doresc foarte mult jocuri şi cărţi ilustrate. Copiii sunt foarte încântaţi când cineva le citeşte, iar cărţile uriaşe îi cuceresc instantaneu. Cărţile uriaşe pe care le aducem sunt o noutate, iar, pentru cei mai mulţi dintre ei, cartea mică pe care o primesc este şi prima lor carte. Sperăm ca tehnicile de citit interactiv propuse de noi să le fie utile atât educatorilor cât şi părinţilor – iar cărţile ilustrate de bună calitate să fie folosite cu succes”, a declarat Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.


Articole înrudite