O prioritate a autorităţilor locale o constituie reducerea numărului de câini fără stăpân, stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului şi pierderii câinilor, facilitarea recuperării câinilor pierduţi, promovarea deţinerii responsabile a câinilor, reducerea apariţiei rabiei şi a altor zoonoze, reducerea riscurilor asupra sănătăţii locuitorilor din municipiul Galaţi, se arată într-un proiect de hotărâre de Consiliu Local care ar urma să ajungă în atenţia aleşilor locali. Astfel, în proiectul respectiv se arată că există legislaţie care prevede obligativitatea pentru toţi proprietarii de câini de rasă comună sau metişi ai acestora de a-i steriliza până la data de 1 ianuarie 2015, sub sancţiunea amenzii. De asemenea, în proiectul de hotărâre se mai arată că există posibilitatea deciziei consiliilor locale de a subvenţiona total sau parţial sterilizarea câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora, de pe raza administrativă a localităţilor, Hotărârea de Guvern 858/2013 dând posibilitatea prelungirii termenului de cazare, peste perioada de 14 zile lucrătoare, pentru câinii care nu au fost revendicaţi, adoptaţi sau adoptaţi la distanţă, dacă există spaţii suficiente de cazare şi resurse financiare pentru întreţinerea lor.
În padocul din strada Zimbrului, ce are o suprafaţă construită de 1889 mp, pot fi cazaţi 1160 câini, se arată în proiectul de hotărâre, spaţiul putând fi repartizat astfel: 1140 mp pentru 700 câini menţinuţi permanent, 325 mp pentru 200 câini adoptaţi la distanţă şi 424 mp pentru 260 câini nou capturaţi. În bugetul pe anul 2014 este prevăzută suma de 1.208.000 lei pentru activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân. Prin HCL 156/2008, modificată şi actualizată, tariful pentru întreţinerea unui câine în adăpost este de 1,98 lei pe zi. Pentru întreţinerea unui număr de 700 câini se va cheltui suma de 630.000 lei pe an, restul bugetului alocat urmând a se cheltui pentru activităţile curente de capturare, sterilizare, identificare, asistenţă de cazare peste perioada de 14 zile lucrătoare pentru câinii care nu au fost revendicaţi, adoptaţi sau adoptaţi la distanţă, dacă există spaţii suficiente de cazare şi resurse financiare pentru întreţinerea lor.
În condiţiile în care noua legislaţie prevede şi eutanasierea câinilor dacă după un anumit număr de zile aceştia nu sunt adoptaţi, măsură care a fost adoptată în unele oraşe, mai ales din Transilvania, la Galaţi se pare că această măsură nu va fi pusă în practică, câinii din padoc urmând să fie hrăniţi de la bugetul local, cel mai probabil din banii strânşi din taxa de ecarisaj.