16 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce se întâmplă cu inteligenţa artificială de la 1 august
Ce se întâmplă cu inteligenţa artificială de la 1 august

Începând cu 1 august 2024, companiile din Uniunea Europeană vor trebui să respecte noul Regulament (UE) 2024/1689 privind inteligenţa artificială. Acest act normativ, cunoscut şi sub denumirea de Artificial Intelligence Act, stabileşte reguli stricte pentru utilizarea sistemelor de inteligenţă artificială (IA) şi prevede sancţiuni severe pentru nerespectarea acestora.
Regulamentul impune sancţiuni considerabile pentru companiile care nu respectă noile reguli. În cazul practicilor interzise, amenzile pot ajunge până la 7% din cifra de afaceri globală, iar pentru alte încălcări, sancţiunile pot fi de până la 3%. Haţegan Attorneys subliniază importanţa conformării, recomandând companiilor să revizuiască sistemele lor IA pentru a verifica dacă se încadrează în reglementări, să cartografieze produsele şi rolurile în cadrul companiei şi să evalueze riscurile şi impactul pentru a determina cerinţele aplicabile.
Regulamentul, adoptat pe 13 iunie 2024, va fi aplicat din 2 august 2026, cu excepţia unor capitole care se vor aplica din 2025. Companiile sunt încurajate să se pregătească din timp pentru a evita sancţiunile şi pentru a asigura conformitatea.
Regulamentul IA se aplică furnizorilor care introduc pe piaţă sau pun în funcţiune sisteme de IA, indiferent dacă sunt stabiliţi în Uniune sau într-o ţară terţă, implementatorilor de sisteme de IA cu sediul sau prezenţă în Uniune, furnizorilor şi implementatorilor din ţări terţe dacă rezultatele IA sunt utilizate în Uniune, importatorilor şi distribuitorilor de sisteme de IA, fabricanţilor de produse care includ un sistem de IA sub marca lor şi reprezentanţilor autorizaţi ai furnizorilor neeuropeni.
În concluzie, Regulamentul UE privind IA urmăreşte să sprijine inovaţia, protejând în acelaşi timp sănătatea, siguranţa, drepturile fundamentale, democraţia, statul de drept şi mediul. Este esenţial ca toate entităţile implicate să îşi alinieze practicile pentru a evita sancţiunile severe şi pentru a contribui la un mediu digital sigur şi inovator în Uniunea Europeană, relatează playtech.ro


Articole înrudite