24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Viitura Dunării, pericol pentru sănătate
Viitura Dunării, pericol pentru sănătate

Nivelul mare al Dunării combinat cu toate gunoaiele şi resturile animale pe care le aduce viitura ne pot pune serios în pericol sănătatea. Au de suferit şi cei care ignoră sfatul medicului şi se scaldă sau intră acum în Dunăre dar şi cei care doar se joacă în apa murdară a Dunării. Autorităţile medicale gălăţene fac un apel la populaţie prin care avertizează că apa Dunării este atât de murdară încât şi doar o simplă atingere poate duce la contaminarea cu boli grave. La fel de periculoase sunt şi gunoaiele aduse de viitură şi blocate în zona pontoanelor de la partea de promenadă a falezei inferioare.
„Toţi am văzut ce aduce Dunărea. Nu doar PET-uri şi lemne dar aduce şi cadavre de animale care intră în putrefacţie şi normal că dezvoltă o floră anaerobă cu risc pentru sănătatea populaţiei. Aceste cadavre şi gunoaie trebuie adunate şi tratate ca orice gunoi menajer. Din cauza gunoaielor din zona Falezei Inferioare, cei care se plimbă se pot îmbolnăvi chiar şi numai respirând aerul viciat. Se pot dezvolta afecţiuni respiratorii de la o banală alergie până la un astm bronşic. De asemenea, tot pe cale aeriană se pot inhala, tot în acele zone, agenţi patogeni care provoacă afecţiuni digestive, cum ar fi enterocolita”, a precizat dr. Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Apa Dunării, plină de microbi periculoşi

Nu doar grămezile de gunoaie pot provoca grave îmbolnăviri, ci şi simplul contact cu apa.
„Indiferent că e viitură sau nu, scăldatul în Dunăre este strict interzis deoarece calitatea apei nu corespunde normelor pentru sănătatea populaţiei. Acum, cu atât mai mult, când Dunărea este şi mai murdară şi are o încărcătură microbiană şi mai mare, riscul de îmbolnăvire este cu atât mai mare. Cei care iau contact cu apa sau se scaldă în ea riscă să facă afecţiuni oftalmologice, digestive dar şi afecţiuni cutanate, cum ar fi micozele sau dermatozele şi afecţiunile respiratorii”, a declarat dr. Valentin Boldea.


Articole înrudite