25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pacienţii - consultaţi mai des, medicii şi farmaciştii - sancţionaţi mai dur
Pacienţii - consultaţi mai des, medicii şi farmaciştii - sancţionaţi mai dur

Vizita la psiholog nu va mai fi un lux plătit din buzunarul bolnavului, ci va fi decontată de Casa de Asigurări. Asta în cazul unor depresii post- boli grave cum ar fi cancerul sau la recomandarea unui medic. Evident că psihologul în cauză va trebui să aibă contract încheiat cu statul. În spitale s-a redus lista afecţiunilor care necesită internare, insistându-se în schimb pe tratarea afecţiunilor în regim ambulatoriu sau de spitalizare de zi.
Medicii de familie vor trebui să pună şi ei accent pe profilaxie şi să controleze anual starea de sănătate a pacienţilor de peste 39 de ani. Vor trebui să întocmească şi o riscogramă a pacienţilor la care anamneza sau rezultatele investigaţiilor anterioare arată risc de boală. În plus, vizita la medicul dentist nu va mai trebui să fie plătită aproape integral ca până acum, deoarece a crescut gradul de decontare de către stat a mai multor afecţiuni. Mai ales copiii până în 18 ani vor avea gratuităţi. Sunt doar câteva dintre modificările prevăzute în noul contract-cadru care conţine şi noul pachet minim bazal.
De la începutul lunii iunie va intra în vigoare pachetul minim bazal, cel care arată exact ce servicii medicale sunt la îndemâna unui asigurat, dar şi noul contract-cadru. De fapt, contractările cu furnizorii de sănătate încep la 1 iunie şi vor fi puse în practică de la 1 iulie. „Noul contract-cadru va aduce veşti bune şi în ceea ce priveşte eliberarea reţetelor gratuite şi compensate. Dacă până acum se putea da lunar doar o singură astfel de reţetă, acum se pot da mai multe. De exemplu, din sublistele A şi B de medicamente se pot prescrie până la 7 astfel de medicamente, condiţia fiind ca valoarea să nu depăşească 330 de lei. În plus, aceste reţete trebuie emise obligatoriu de către medicul din spital sau medicul specialist din ambulatoriu, şi doar medicamentele de întreţinere pentru afecţiunile deja existente pot fi prescrise doar de medicul de familie. Până acum, pacientul se ducea la medicul de familie cu scrisoare medicală de la spital sau din policlinică şi medicul de familie prescria totul. Tot legat de medicina de familie, de acum înainte nu se vor mai plăti la medicul de familie consultaţiile făcute fără programare. A crescut în schimb gradul de severitate al sancţiunilor date furnizorilor de servicii medicale. Dacă până acum se mergea iniţial pe avertisment, acum se sancţionează direct, începând cu tăieri de 1%, 2% sau 3% din valoarea contractului. Noul contract-cadru este mai sever. Se pune mai mult accentul pe disciplină, iar introducerea cardului şi a dosarului electronic ajută la o gestionare mai bună a fondurilor”, a declarat dr. Elena Vrabie, directorul Casei Judeţeane de Asigurări de Sănătate Galaţi.


Articole înrudite