28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Universitatea Dunărea de Jos - 365 de locuri, la buget, neocupate
Universitatea Dunărea de Jos - 365 de locuri, la buget, neocupate

Nu mai puţin de şase facultăţi ale Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi au rămas, după primele două sesiuni de admitere, cu locurile neocupate, motiv pentru care instituţia a organizat o a treia sesiune, în speranţa că cele 365 de locuri libere, la buget, vor fi ocupate. O speranţă deşartă, căci în condiţiile în care numărul de locuri neocupate la facultăţi creşte de la an la an, realitatea arată faptul că Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi nu mai atrage studenţii aşa cum o făcea odinioară. Astfel, în 2014, primul an în care Universitatea Dunărea de Jos a organizat a treia sesiune de admitere, numărul de locuri neocupate era de 80 (la cinci facultăţi: Inginerie, Chimie Alimentară, Litere, Istorie-filosofie, Agronomie Brăila). În 2015, numărul de locuri libere scoase la a treia sesiune de admitere a fost de 103 (48 de locuri la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, 40 de locuri la Facultatea de Inginerie şi 15 locuri la Facultatea de Inginerie şi Agronomie Brăila), pentru ca în acest an să se ajungă la un număr record - 365 de locuri libere la buget, rămase neocupate după cele două sesiuni de admitere! Cele 365 de locuri se regăseasc la: Facultatea de Inginerie (138) şi Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (92), dar sunt locuri disponibile şi la Facultatea de Litere (60), Ştiinţe şi Mediu (15), Istorie, Filosofie şi Teologie (15) şi Inginerie – Brăila (45).
Cum oferta este clar mult mai mare decât cererea, Universitatea Dunărea de Jos s-a gândit să facă rabat şi a anunţat că această a treia sesiune de admitere se face doar pe bază de selecţie de dosare, deci fără examen. Iar dacă pentru unele facultăţi decizia nu este neobişnuită (căci se practica de regulă admiterea pe bază de dosar), pentru Facultatea de Chimie Alimentară - da, deoarece în cei 68 de ani de existenţă, niciodată nu a făcut admitere decât pe bază de examen. O premieră nedorită, confirmată de decanul Facultăţii de Chimie Alimentară, Petre Alexe: “Da, este un moment delicat să faci admitere aştepând să intre o categorie fără concurs, fără a demonstra anumite abilităţi, dar situaţia este reală şi aplicăm şi noi regula lui Napoleon - în situaţii speciale, reguli speciale... este o situaţie de avarie”.“Vorbim de un motiv demografic, căci a scăzut numărul elevilor absolvenţi de bacalaureat”Într-adevăr, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi lasă să se înţeleagă că situaţia este doar una de moment şi că pe viitor lucrurile se vor îndrepta, însă statistica indică o creştere exponenţială a numărului locurilor rămase neocupate, lucru ce ar fi trebuit să determine conducerea instituţiei să ajusteze în mod corespunzător numărul de locuri de la respectivele facultăţi scoase de la început la admitere. Căci, dacă, de pildă, Facultatea de Chimie Alimentară rămâne, de trei ani de zile, cu zeci de locuri neocupate, poate că nu ar fi fost greşit ca numărul similar să fie redus din planul de învăţământ, acceptându-se astfel realitatea.
Însă în locul căutării unor alternative (reducerea numărului de locuri la facultăţile care nu mai sunt căutate şi înfiinţarea de locuri în plus la cele cu concurenţă mare pe locuri), Universitatea se limitează la a enumera explicaţiile pentru lipsa de interes a tinerilor faţă de facultate.  
Unul din motivele pentru care Universitatea de la Galaţi a rămas cu atâtea locuri neocupate, se leagă - susţine instituţia -  de faptul că în acest an, la Galaţi, s-au înscris la examenul de bacalaureat cu 600 de elevi mai puţini decât anul trecut. Astfel, la sesiunea din vară a bacalaureatului din 2015 erau înscrişi 4.269 şi au dat examen 3.942, în timp ce în această vară, la bacalaureat au fost înscrişi 3.430 de elevi şi de dat examen au dat 3.368.
“Vorbim de un motiv demografic, căci a scăzut numărul elevilor absolvenţi de bacalaureat, a celor care termină şi promovează bacalaureatul şi, implicit, ajung mai puţini la noi”, spune Ciprian Vlad, secretarul general al comisiei de admitere de la Universitatea Dunărea de Jos, adăugând că aceeaşi situaţie îngrijorătoare se înregistrează şi în alte centre universitare, precum Bucureşti sau Braşov. Sunt însă şi alte motive pentru care absolvenţii de bacalureat din ţară nu mai aleg Facultatea de Chimie Alimentară, spune decanul acesteia, Petre Alexe: “Vorbim de o concurenţă puternică, injustă aş spune eu, a Facultăţii de Medicină, căci cei bine pregătiţi la chimie, biologie, optează pentru Medicină, o facultate cu spectrul vizionar de plecare în străinătate. Realitatea este că foarte mulţi se înscriu la medicină, pentru că în străinătate este mare căutare de medici. Apoi, mai este vorba de tendinţa globală ca fiecare să urmeze facultatea care se află cât mai aproape de casă. Iar dacă acum, în ţară, sunt foarte multe facultăţi de Chimie Alimentară, ei nu mai vin la Galaţi, aşa cum o făceau pe vremuri când aveam studenţi de la Braşov, Cluj, Timişoara... La acest capitol am suferit o mică înfrângere, dar numai la studiile de licenţă, căci la masterat şi doctorat încă atragem foarte mulţi studenţi, datorită bazei materiale excelente şi a profesorilor de aici”. Petre Alexe spune că un alt motiv al lipsei de studenţi de la Chimie Alimentară Galaţi este “o altă concurenţă neloială – faptul că în ţară, la alte facultăţi similare, se intră fără examen, sistem adoptat de mulţi ani şi atunci, pe principiul minimului efort, tânărul spune că la ce să vină la Galaţi să dea examen, când poate intra în altă parte, doar pe bază de dosar?”


Articole înrudite