23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Unde se duc câinii fără stăpân, când se duc?
Unde se duc câinii fără stăpân, când se duc?

În total, 3.745 de câini fără stăpân trăiesc în unul din cele şase adăposturi autorizate din judeţul Galaţi, la care se adaugă alte două refugii pentru animale, arată o statistică a Compartimentului Poliţia Animalelor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi. Anul trecut, numărul câinilor capturaţi de pe străzi a fost de 3.433 (3.350 au fost duşi în adăposturi publice, 83 - în cele private), iar în primul trimestru al acestui an au fost capturaţi alţi 520 de câini (491 - duşi în adăposturi publice, 29 - în adăposturi private). Din păcate, numărul adopţiilor este în continuare extrem de redus faţă de numărul câinilor din adăposturi: în 2014 au fost adoptaţi 705 câini (640 din adăposturi publice şi 65 din cele private), iar în acest an, 377, dintre care 336 câini proveniţi din adăposturile publice şi 41 din cele private. Totuşi, în actele oficiale există cel puţin o persoană din judeţul Galaţi care se poate lăuda co adopţii-record de câini. Potrivit datelor DSVSA Galaţi, în satul Podoleni din comuna Barcea există nu mai puţin de ...310 câini, care au statutul de „adoptat” de către o persoană fizică, Ioana Pasat, ce are grijă de un refugiu de animale! Şi mai interesant este că persoana fizică ce a adoptat cei peste 300 de câini are animalele din diferite zone ale ţării. Potrivit DSVSA, câinii provin din: Bacău - 50, Craiova - 65, Bucureşti - 20 şi de la SC Zooloand Tec SRL Tecuci - 115 câini.  

 

Şapte adăposturi, din care şase ocupate! 

 

Compartimentul Poliţia Animalelor din cadrul DSVSA Galaţi urmăreşte modul în care sunt respectate normele legale în privinţa gestionării câinilor fără stăpân. Dacă în 2014, compartimentul a efectuat 9 controale, în primele trei luni ale acestui an, angajaţi au mai realizat alte 9 controale, însă verificările efectuate au scos la iveală doar deficienţe minore. 

Potrivit datelor DSVSA Galaţi, la nivelul judeţului există şapte adăposturi pentru câini şi alte două refugii, din care doar unul este administrat de serviciul public Ecosal, restul fiind administrate de societăţi comerciale - de pildă SC Zooland Tec SRL, care are grijă de câinii din Tecuci, activitate pentru care primeşte bani de la Consiliul Local Tecuci - sau asociaţii nonguvernamentale.  

De departe, cei mai mulţi câini existenţi în adăposturi se află la baza Ecosal (str. Prelungirea Brăilei 7A şi la punctul din str. Zimbrului nr. 1) – 1.140 de câini, din 130 de locuri disponibile. Urmează Asociaţia „Ajutaţi-l pe Lăbuş” care are, lângă Gara Brateş, 858 de câini într-un padoc cu o capacitate record - 1.000 de câini şi 100 de pisici. Potrivit DSVSA, fundaţia are două amenajări – una nouă (de 1007,83 mp) cu o capacitate de 250 de câini şi 100 de pisici şi una veche, de 750 de câini (200 de boxe pe circa 3.000 de mp). Amenajarea noului adăpost a fost posbiliă datorită asociaţiei elveţiene „Suzy Utzinger Stiftung Für Tierschutz”. Următoarea pe listă ar fi SC Ivet’s Clinic SRL care are, în Barcea, un adăpost de câini cu o capacitate totală de 700, din care 570 locuri sunt ocupate. Câinii sunt microcipaţi, vaccinaţi şi înregistraţi în Registrul de Evidenţă al Câinilor Fără Stăpân, arată DSVSA, precizând că adăpostul funcţionează în două grajduri ale unei foste ferme zootehnice din Barcea (69 de boxe, pe 588 mp).  

Fundaţia Rolda are un adăpost de câini în satul Smârdan, unde sunt 351 de câini, microcipaţi şi înregistraţi în Registrul de Evidenţă al Câinilor Fără Stăpân, capacitatea adăpostului fiind de 600 de locuri, în timp ce Asociaţia „Sava’s Save Haven” are în Braniştea un adăpost pentru 250 de câini (28 de padocuri cu cuşti individuale şi paturi), în care trăiesc 217 câini. „În interiorul cuştilor sunt castroane, jgheaburi pentru hrană, găleţi pentru apă. În restul zilei, câinii pot ieşi în cele două locuri de joacă special amenajate”, se arată în raportul Compartimentului Poliţia Animalelor. Urmează  SC Zooland Tec SRL care are, pe str. Regele Ferdinand 7A, din municipiul Tecuci, un adăpost cu o capacitate totală de 500 de câini (120 de boxe pe 1.440 mp) în care, la momentul controlului, se aflau 199 de câini. Costurile întreţinerii patrupedelor sunt asigurate de Consiliul Local Galaţi dar şi din activităţi proprii. Mai există un adăpost, cel al SC Andrei Medvet SRL, adăpost situat în satul Mihail Kogălniceanu (comuna Smârdan), cu o capacitate de 50 de câini (9 boxe, 81,5 mp), dar care nu are nici un câine.

DSVSA Galaţi mai precizează că mai există alte două refugii pentru animale cu actiovitate non comercială în satul Podoleni – comuna Barcea şi în extravilanul satului Tămăoani, comuna Frumuşiţa. În primul refugiu trăiesc 310 câini (în 7 padocuri, pe 820 mp), iar în al doilea, 100 de câini (în 30 de boxe). 


Articole înrudite