Deşi administraţia publică locală transmite de câte ori are ocazia faptul că gălăţenii vor avea căldură la iarnă, experienţa tristă de anul trecut, dar şi sistarea furnizării apei calde în oraş, începând cu 1 aprilie a.c, a determinat mii de gălăţeni (1.700 este doar cifra oficială!) să îşi monteze centrale termice de apartament.
Cum comenzile de instalare a centralelor termice sunt extrem de multe, evident că au apărut şi cei care vor să profite financiar la maxim de această situaţie. Un astfel de exemplu este taxa pe care anumite firme de repartitoare din oraş ar cere-o pentru depunerea notificării proprietarului prin care acesta anunţă firma că nu mai are nevoie de serviciile sale. Situaţia aberantă a fost semnalată, recent, la Prefectură, de Romică Gârneaţă, liderul Cartel Alfa Galaţi: „Este o chestie extrordinară, nu am mai auzit până acum aşa ceva! Dacă vrei să-ţi pui centrală, ca să depun notificare la firmă că nu mai am nevoie de serviciile celor cu repartitoare, trebuie să plătesc o taxă de înregistrare a documentelor. Nu am mai auzit aşa ceva! Înţeleg să plătesc când cer şi primesc nişte informaţii, dar să plătesc taxă pentru a mi se înregistra notificarea, nu am mai auzit! Una dintre firme cere 10 lei pentru aşa ceva, cealaltă cere 15 lei. Mi se pare aberant şi am făcut sesizare şi la Oficiul Judeţean Pentru Protecţia Conumatorului şi aştept şi un răspuns. Dar gălăţenii trebuie să nu se mai lase prostiţi, să li se ia din orice bani!”.
„Este o taxă pe prostie”, a completat şi viceprimarul Florin Popa, prezent la şedinţa de la Prefectură. „Cine a încheiat contractul cu firma? Asociaţia? Păi tot asociaţia trebuie să facă şi demersurile să iasă din circuit... E o taxă pe prostie care se plăteşte şi de vină sunt cei care încurajează acest lucru!”, a mai spus viceprimarul Florin Popa.
La rândul său, directorul tehnic de la Calorgal, Mircea Ispas, a precizat că în febra debranşărilor, firmele care lucrează la instalarea centralelor de apartament încalcă legea, nerespectând toţi paşii legali pentru aşa ceva. „Din păcate sunt unele asociaţii sau firme care montează centrale şi care fac o haiduceală totală. Dezinformează cetăţenii şi după ce le montează centrala şi le iau banii, le spun «trebuia să te duci la ei (Calorgal - n.r.) să obţii aprobări». Reamintim că toţi cei care s-au deconectat trebuie să intre în legalitate, adică trebuie făcută o mică documentaţie, obţinut avizul din partea operatorului şi apoi întocmit un proces-verbal de deconectare, pentru a fi scăzute suprafeţele echivalente termice şi pentru ca oamenii să nu mai plătească decât părţile comune. Taxa de avizare este de 99 de lei, documentaţia se face cu un proiectant autorizat care stabileşte el preţul, iar taxa operaţiunii de deconectare depinde de numărul de calorifere”, a spus Mircea Ispas, adăugând că cei care nu respectă legea pot fi amendaţi cu 1.000 de lei.