Tot în cadrul eforturilor pe care îl fac acum în comunitate --» citeşte AICI, specialiștii de la Universitatea „Dunărea de Jos“ Galaţi au anunțat că dețin un aparat care poate determina existenţa COVID-19. Acesta este un aparat mai vechi, dar funcţional.
„Un al doilea proiect în care Universitatea este implicată este diagnoza prezenţei sau faptului că anumite persoane sunt purtători sau bolnavi, au în diferite stadii. Aici este nevoie de un aparat special, Real Time PCR, este un sistem care foloseşte fragmente de ADN pentru a identifica prezenţa unui virus. Este vorba despre determinări calitative, deci putem să identificăm prezenţa sau absenţa virusului, nu putem să facem precizări cantitative, adică nivelul de contaminare. Aceste sisteme au o parte fixă, care este pretabilă la mai multe tipuri de analize şi o parte auxiliară, schimbabilă, care se referă la nişte chituri de măsurări. Aceste kituri sunt adaptate în funcţie de tipul de micro-organism pe care încercăm să îl identificăm calitativ. Noi avem un astfel de aparat, care este un pic mai vechi, un alt aparat a fost achiziţionat zilele acestea, este în curs de instalare la Spitalul Judeţean Galaţi, şi în aprilie va veni unul cu care va fi dotat Spitalul Clinic de Pediatrie, acesta va fi cumpărat de Primărie, cel puţin aşa am înţeles că există intenţia.
«Avem oameni care au o bază de cunoştinţe ştiinţifice şi vor merge pentru a face pregătire foarte rapid la institutele de la Bucureşti, astfel încât să fie specializaţi pe aceste operaţiuni»
Avem specialişti. Avem doi doctori în microbiologie celulară şi cu competenţe în genetică, sunt colegii noştri, încă două cadre didactice care sunt specializate la Facultatea de Medicină. Sunt vreo cinci-şase oameni care nu au pregătirea necesară pentru acest tip de analize. Aceste persoane au fost deja contactate de colegii noştri, vor merge la institutele specializate care lucrează deja pe aceste kituri la Bucureşti, se vor instrui de aşa manieră încât metodologia din centrele importante să fie similare dacă nu identice. Asta va permite compararea rezultatelor, rapidă, atât între cele trei centre, dacă vor exista trei la Galaţi, cât şi între centrele de la Galaţi şi cele de la Bucureşti, astfel încât să avem primele rezultate, confirmări şi recomfirmări. Avem oameni care au o bază de cunoştinţe ştiinţifice şi vor merge pentru a face pregătire foarte rapid la institutele de la Bucureşti, astfel încât să fie specializaţi pe aceste operaţiuni. Dacă, Doamne fereşte, starea de urgenţă şi criza va avea un vârf la un moment dat, numărul persoanele cu înaltă competenţă ştiinţifică va fi depăşit, vom reuşi în schimb să automatizăm procedurile în aşa fel încât dă nu fie necesar un specialist la nivel de doctorat decât pentru interpretări delicate.
«Eu prevăd că vor fi posibile testări valide la Galaţi, cu aparatul din dotarea Universităţii şi cu aparatul din dotarea Consiliului Judeţean»
Prelevările se fac în spaţii specilizate, în spaţii cu grad de securitate ridicat, noi vom milita pentru un grad de securitate trei, noi la facultate avem un grad doi, pentru că se referă la analize de fineţe pe produse alimentare, dacă vrem să mergem pe exudat, va trebui mers pe grad de securitate trei, iar dacă vorbim de prelevare de celule va trebui să mergem pe grad maxim, patru. Eu prevăd că vor fi posibile testări valide la Galaţi, cu aparatul din dotarea Universităţii şi cu aparatul din dotarea Consiliului Judeţean. Acesta ar fi cel mai scurt termen posibil. O testarea poate dura de la 20 de minute şi până la câteva ore, depinde de tipul de kit care va fi achiziţionat. Dar, este necesar ca să putem face câteva mii pe zi, după părerea mea, în perioadă de vârf de criză, va fi necesar să facem o mie pe zi, cel puţin. Kiturile le cumpără Consiliul Judeţean şi Primăria, noi nu avem prevăzut un buget pentru kituri“, a precizat Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos“ Galaţi.
În situația în care toate cele trei aparate de determinare a COVID-19 vor avea și destul personal calificat și vor fi și funcţionale, poate că în maxim o lună se vor putea face rapid determinări şi la Galaţi. Acum, deocamdată, probele recoltate celor suspecţi sunt trimise la Bucureşti.