23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
COVID-19: Biocid inovator realizat la Universitatea „Dunărea de Jos“ Galaţi (FOTO)
COVID-19: Biocid inovator realizat la Universitatea „Dunărea de Jos“ Galaţi (FOTO)

Într-un efort pentru a fi de ajutor comunității în aceste momente în care viața tuturor este marcată de amenințarea COVID-19, cercetatorii de la Universitatea „Dunărea de Jos“ Galaţi au inovat un nou tip de dezinfectant individual. Asta după ce au văzut penuria din piață. Cu sprijin financiar de la Consilul Județean (CJ) Galaţi --» citeşte AICI, este de așteptat ca în câteva săptămăni acesta să fie livrat gratuit în special spitalelor, dar și instituțiilor publice ori persoanelor aflate în carantină sau în izolare la domiciliu.

„Noi am făcut două-trei variante din acest biocid, s-au făcut teste, teste acreditate şi pentru care există consumabile şi toată aparatura necesară în Universitate. Iniţial am gândit acest biocid pentru a-l utiliza pe plan intern, iar compoziţia este cea recomandată pe plan mondial de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În cazul în care va exista o utilizare externă, presupune, şi vom face asta săptămâna viitoare, prezentarea unui eşantion la instituţiile de la Bucureşti pentru a obţine şi efectele pe viruşi. Momentan au fost testate pentru bacterii şi fungi, care se găsesc pe suprafeţe, respectiv pe produsele alimentare.

«Când vom avea rezultatele de la Balş sau de la Babeş (...) îl vom putea pune la dispoziţia instituţiilor din Galaţi»

Ţin să mulţumesc, Consiliul Judeţean a fost promt în acţiune, ieri (n.r. - joi, 19 martie 2020), în cadrul şedinţei ordinare a CJ s-a aprobat o finanţate de 100.000 de lei, pe care o va primi Universitate sub formă de achiziţie directă, pentru a produce, în condiţile în care vom avea acreditarea acestui produs, cantităţi mai mari. Acestea vor fi produse în Universitate, cu tehnologia noastră, cu cheltuielie, strict, materiale, respectiv achiziţiile şi recipienţi şi tot ce mai trebuie, care vor fi achiziţionate de Consiliul Judeţean pentru a scurta lanţul birocratic cât mai mult. Când vom avea rezultatele de la Balş sau de la Babeş, unde se fac testele pentru biocide, vă vom informa şi atunci îl vom putea pune la dispoziţia instituţiilor din Galaţi pentru a putea fi folosit în spaţiile comune, respectiv spitale, şcoli, acolo unde mai sunt activităţi, cămine de bătrâni, deci toate locurile publice.

«Vom pune la dispoziţie gratuit acest biocid celor care au nevoie»

Cheltuielile integrale pentru producere sunt ale Consiliului Judeţean, atât noi, cât şi CJ-ul suntem instituţii publice, deci vom pune la dispoziţie gratuit acest biocid celor care au nevoie, în instituţii publice de genul celor menţionate anterior. Orizont de timp, două săptămâni. În mod normal, validarea acestor produse la institutele de la Bucureşti durează peste o lună. Dar, de data aceasta, am contactat colegii de la Bucureşti şi avem promisiune că durata se va scurta, pe cât posibil, există nişte protocoale experimentale care nu pot fi eliminate sau comprimate. Timpii de aşteptare între două acţiuni succesive vor fi comprimaţi la maximum, birocraţia va fi comprimată la maxim, intrarea pe lista de priorităţi, dar tehnologiile vor fi respectate ca la carte pentru a avea siguranţa că produsul care îl propunem este unul chiar eficient.

«Am putea să producem o cantitate de ordinul tonelor pe lună»

Teoretic, am putea produce orice cantitate. În acest moement, opreliştile, limitările sunt datorate exclusiv cantităţii de materii prime care se găsesc în stocuri sau în comerţ. Din această cauză, am mers pe mai multe variante, ca sa putem face un cocktail de doi alcooli, cei care sunt în criză în acest moment pe piaţă, şi putem să modificăm rapoartele, o să mergem cu mai multe variante la validare, cantitativ între cei doi alcooli şi vom ţine cont şi de ceea ce putem, efectiv, să procurăm. Ţinând cont de cantitatea de 100-200 ml cantitate pe zi pentru o persoană şi instituţiile de care vorbeam sunt limitate la câteva mii de persoane, am putea să producem o cantitate de ordinul tonelor pe lună, dacă va fi cazul. În acest moment, mecanismul este exclusiv pentru gratuitate la instituţiile publice. Dacă se va trece la o altă etapă a stării de urgenţă atunci se va hotărî şi se va respecta legea, noi nu avem voie să vindem. Nu avem nici în plan, nici în intenţie să vindem. Eu cred că este cerere suficientă la aceste instituţii, unde sunt concentrări de persoane, atunci, prin voluntari, vom putea distribui şi la centrele de carantină, acolo va fi foarte important să avem o distribuţie continuă şi gratuită, la persoanele izolate la domiciliu”, a precizat Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos“ Galați.

Noul dezinfectant care ar costa, strict ca realizare, circa 50 lei pe litru, este așteptat mai ales în spitale unde se știe că greul încă nu a început. „Nu doar în spitalele din Galați, dar peste tot este nevoie de dezinfectant și nevoia va fi și mai mare. Deocamdată, testele ne dau speranţa că acest dezinfectant are șanse să fie declarat a fi bun“, a precizat dr. Alexandru Nechifor, Universitatea „Dunărea de Jos“ Galaţi.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓↓↓


Articole înrudite