24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Toxiinfecţia de la Şcoala nr. 40: Bacalbaşa suspectează un sabotaj
Toxiinfecţia de la Şcoala nr. 40: Bacalbaşa suspectează un sabotaj

Numărul elevilor din Galaţi care au ajuns joi în spital, după ce au consumat lapte distribuit priin programul „lapte-corn”, a crescut de la 36 la 37 deoarece joi seara, la Spitalul de Copii a mai fost internat încă un elev. Vineri dimineaţa mai erau internaţi 20 de elevi, 15 la Spitalul de Copii şi alţi 5 la Spitalul de Boli Infecţioase. „Cei 15 elevi internaţi la noi au o stare foarte bună, sunt supicionaţi de toxiinfecţie alimentară. Repet, starea lor este foarte bună, nu mai au nici un fel de simptomatologie, dar vor fi reţinuţi încă două zile pentru supraveghere”, a declarat dr. Victoriţa Ştefănescu, directorul Spitalului de Copii Galaţi. Elevii internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase sunt în stare mai bună şi ar putea fi externaţi, pe rând, în aceste zile.
Ţinând cont că toxiinfecţiile cu alimente din programul „lapte-corn” nu au apărut doar la Galaţi, şi au ca alimente incriminate produse făcute la fabrici diferite, preşedintele CJ Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa, crede că este vorba de un fenomen ce devine o urgenţă naţională şi care nu exclude nici un sabotaj al celor care poate nu mai vor continuarea acestui program sau vor să creeze neplăceri industriei laptelui. „Industria laptelui în România este o industrie importantă şi care, sigur, poate deranjează pe unii, poate este sabotată de unii, este greu de emis o apreciere. Este o problemă naţională, cu multiple focare în ţară. [...] Mulţi au luat în discuţie oportunitatea acestui program. [...] Probabil că ar trebui abordată această problemă ca o urgenţă naţională. Paharul acesta de lapte este şansa unui copil de a nu se culca flămând seara sau de a se culca semiflămând şi nu flămând. Ca atare, această situaţie reprezintă o urgenţă naţională majoră care trebuie abordată nu la Galaţi, nu la Consiliul Judeţean, ci de un ansamblu de instituţii responsabile şi nominalizate de lege, la Bucureşti, şi cu maximă urgenţă”, a precizat dr. Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi. Acesta a mai precizat că, legal, CJ nu poate rezilia unilateral contacatele cu furnizorul sau distribuitorul de lapte până la finalizarea anchetei epidemiologice, făcută de către Direcţia de Sănătate Publică şi de Direcţia Sanitar-Veterinară, care să arate unde a fost problema. Şeful CJ nu exclude nici varianta unui sabotaj. „Eu unul cred că am la dispoziţie în acest stat organe sanitare de tip Sanepid, organe de urmărire a lanţului de frig şi mai am organe care urmăresc sabotajul”, a încheiat dr. Nicolae Bacalbaşa.
Direcţia Sanitar-Veterinară a recoltat joi probe din produsele aleimentare şi totodată a verificat locurile de depozitare şi distribuţie. A fost indisponibilizat pentru analizare nu doar laptele, ci şi cornul. Ancheta epidemiologică este în curs. Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a anunţat că programul „lapte-corn” este sistat deocamdată în judeţul Galaţi, până la finalizarea anchetei epidemiologice. „În continuare derulăm ancheta epidemiologică şi colaborăm cu celelalte instituţii abilitate în rezolvarea acestei probleme. DSP a luat legătura cu Inspectoratul Şcolar pentru a nu se mai distribui tipul de lapte incriminat în această situaţie. Colaborăm cu celelalte instituţii şi noi efectuăm ancheta epidemiologică. Până la finalul anchetei epidemiologice, tipul de lapte nu va mai fi distribuit, ulterior nu mai pot să vă spun”, a precizat Liliana Iordăchescu, de la DSP Galaţi.
Potrivit directorului DSV Galaţi, dr. Maricica Chiriac, până la sfârşitul săptămânii viitoare vor apărea şi rezultatele probelor recoltate în acest caz.


Articole înrudite