23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tot mai multe infecţii luate din spitalele gălăţene
Tot mai multe infecţii luate din spitalele gălăţene

Creştere îngrijorătoare a numărului infecţiilor intraspitaliceşti la nivelul spitalelor din judeţul Galaţi. Potrivit unei analize a Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, din 2013 şi până acum se poate vorbi şi de o dublare a intensităţii fenomenului. Autorităţile sanitare spun că această creştere, de la o medie lunară de 7,29 cazuri în 2013 la o medie lunară de 17,99 cazuri în primele nouă luni ale anului 2015 reprezintă o raportare mai corectă şi nu o lipsă de interes pentru stoparea fenomenului.
„La nivelul anului 2013, în spitalele gălăţene se înregistrau 95 de cazuri de infecţii nozocomiale, în anul 2014 am avut 171 de astfel de infecţii, în timp ce în anul 2015, în primele nouă luni, se înregistrau 160 de cazuri. Cele mai multe cazuri au fost în 2013 pe secţiile de ATI iar în 2014 şi 2015, pe secţiile de chirurgie. A crescut acest număr de infecţii nozocomiale nu deoarece a scăzut lipsa de interes, ci dimpotrivă, a crescut exigenţa şi raportarea. Din păcate, actualele contracte de management, ale managerilor de spitale sau de secţii, au trecute la indicatorii de performanţă şi aceste infecţii nozocomiale. Dacă ele sunt zero, atunci indicatorii de performanţă sunt consideraţi a fi buni, iar dacă nu, dimpotrivă, acel manager nu este considerat performat. Asta nu este normal. Este adevărat că şi la nivelul Ministerului Sănătăţii există un program care asigură finanţarea în cazul apariţiei de infecţii nozocomiale”, a precizat dr. Valentin Boldea, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.
Spitalul gălăţean cu cele mai multe infecţii nozocimale raportate este Spitalul de Urgenţă Galaţi. „Suntem şi spitalul cu cele mai multe paturi şi, cum raportarea se face la mia de pacienţi, evident că avem şi cele mai multe astfel de infecţii. În plus, complexitatea spitalului, cu secţii chirurgicale, ATI şi altele unde astfel de germeni se dezvoltă uşor ne aduce în acesată situaţie. Cred că şi antibioterapia, atât acasă cât şi cea administrată în spital, pot duce la apariţia unor germeni nozocomiali rezistenţi. Prevenirea infecţiilor nozocomiale costă,  iar noi asigurăm aceste fonduri din banii spitalului, cei obţinuţi de la Casa de Asigurări. Asta deoarece nu putem accesa fonduri de la Ministerul Sănătăţii deoarece totuşi aveam prea puţine cazuri faţă de media pe ţară. Trendul apariţiei acestor germeni este în creştere şi la noi şi în spitalele din întreaga ţară de cinci ani. Nu am avut epidemiolog deoarece nimeni nu s-a prezentat de-a lungul anilor la concurs, aşa că s-a mers pe o soluţie agreată şi de fosta conducere: angajarea unei persoane juridice care, pe lângă alte facilităţi, oferă şi acest serviciu”, a precizat dr. Mihaela Debita, manager Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Gălăţenii cred că aceste infecţii apar mai des deoarece nici substanţele folosite la curăţenie în spital nu mai sunt concentrate şi corect folosite, ca înainte, dar dau vina şi pe numărul prea mare de vizitatori sau lipsa de interes a celor care menţin curăţenia în spitale.


Articole înrudite