După cum Monitorul de Galaţi a relatat în articolul "Premieră la Galaţi: Primăria a cumpărat un tomograf/scanner cu ultrasunete pentru arbori (FOTO)", municipalitatea a cumpărat un dispozitiv care arată cât de sănătoşi sau nu sunt copacii de pe domeniul public. A fost testat chiar de cel care a patentat acest dispozitiv (tomograf sonic al copacilor) pe un stejar din faţa Teatrului Muzical.
Pe copac au fost puşi 17 senzori, senzorii sunt conectaţi, au fost loviţi fiecare de 5 ori, deoarece pe baza undelor sonore, viteza de propagare a sunetului o să redea dacă lemnul are putregai sau nu. Finalul arată în secţiune exact cât de sănătos este copacul. „Imaginea ne spune că majoritatea secţiunii este intactă, dar avem câteva porţiuni unde apare degradarea provocată de ciuperci, dar este foarte mică, deci nu există pericol pentru copac. Am studiat fizică, provin dintr-o familie de dulgheri, dar aveam şi gater, sunt obişnuit cu lemnul, am căutat o soluţie tehnică să înţeleg lemnul. În 1996 am început să dezvolt dispozitive ca acesta pentru a inspecta copacii şi apoi am înregistrat patentul internaţional (brevetul) pentru acest tip de dispozitive, tomografie sonică pentru copaci. Peste 10.000 de utilizatori îl folosesc în acest moment”, a precizat Frank Rinn (foto ↑), cel ce a brevetat acest tip de dispozitiv.
155.000 de lei a plătit municipalitatea gălăţeană pentru acest dispozitiv, de la care reprezentanţii primăriei speră să primească ajutor când vine vorba să prioritizeze cererile făcute de cetăţenii care vor să li se taie arborii consideraţi periculoşi. „Suntem preocupaţi de siguranţa cetăţeanului, dar şi de protecţia bunurilor, prin urmare am achiziţionat acest dispozitiv, care, cu certitudine, va fi un sprijin important în evaluarea şi diagnosticarea arborilor care se află pe domeniul public”, a explicat Petrica Paţilea, Primăria Galaţi. De multe ori un arbore poate arăta ca fiind sănătos în afară, dar o tomografie poate arată ce putred este de fapt. De asemenea, aparatul poate arată şi starea rădăcinilor.