În situaţia în care în judeţul Galaţi de abia mai există paturi pentru bolnavii de COVID-19, iar cele de terapie COVID-19 sunt ocupate, într-o comună din judeţ, duminică, peste 200 de oameni, printre care se numără şi edilul comunei, au participat la o adunare religioasă fără nicio regulă de protecţie respectată. S-au şi filmat (vezi video mai jos ↓), iar imaginile au fost văzute şi de poliţişti, drept pentru care au curs amenzile.
„După apariţia imaginilor în spaţiul public, pe o reţea de socializare, poliţiştii s-au autosesizat şi au constat că în data de 26 iulie, în intervalul orar 18.00 - 21.00, în curtea unui bărbat de 27 de ani, din comuna Umbrăreşti, ar fi avut loc o întrunire cu caracter religios, întrunire la care ar fi participat mai mult de 200 de persoane. Întrucât s-a constatat încălcarea legislaţiei în vigoare cu privire la interdicţiile de a organiza activităţi în spaţii deschise, poliţiştii au aplicat mai multe sancţiuni contravenţionale. Astfel, oraganizatorul întrunirii a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 15.000 de lei, iar alţi 15 participanţi identificaţi până la acest moment, au fost sancţionaţi cu amendă contravenţională în valoare de 2.500 de lei fiecare. În continuare, poliţiştii efectuează activităţi pentru identificarea şi sancţionarea tuturor celorlalţi participanţi la această întrunire“, a precizat cms. şef Gabriela Costin, purtător de cuvânt IPJ Galaţi.
Reprezentanţii comunităţii rrome din care fac parte cei de la adunare nu au putut accepta situaţia. Mai grav este că şi primarul comunei era acolo, dar nu pentru a atrage atenţia celor prezenţi.
„Vă pot spune ceea ce ar trebui şi pentru cei pe care îi vedem şi la mare, la munte, nunţi, petreceri, botezuri. Toată lumea vrea să se distreze, parcă a venit sfârşitul lumii. În ceea ce priveşte situaţia de la Umbrăreşti, nu sunt de acord cu ea, dar nici nu am competenţe să le interzic. Cu titlu de recomandare, da, ca drept dovadă că după ce am transmis mesajul s-au oprit din filmări şi măcar nu au mai pus pe Facebook, măcar atât îmi doresc de la ei. Mă aştept din partea organizatorilor unor astfel de evenimente religioase să pună la dispoziţia participanţilor măşti şi dezinfectanţi, aşa mi se pare corect. În mod normal ar trebui să respecte şi distanţarea fizică, numai că de multre ori nu se poate. Dacă sunt 200 de persoane pe un perimetru de 50 de metri pătraţi, nu ai cum să păstrezi distanţa. Ei trebuie să asigure măşti şi dezinfectanţi. Acolo au participat foarte mulţi la acea întrunire, dar mă aşteptam ca autorităţile locale, primarul, care este preşedintele Comisiei Locale pentru Situaţii de Urgenţă, să nu dădea acea autorizaţie de organizare, pe care am înţeles că a dat-o verbal. Nici nu pot să nu îi cred pe cei care mi-au spus asta, atâta timp cât l-am văzut în calitate de participant, păi ce căuta primarul acolo? Eu dacă participam mă asiguram în permanenţă că acei oameni păstrează distanţa fizică, că au măşti, că au dezinfectanţi şi atunci găseam rolul meu important şi eficace. Dar, atâta timp cât tu, ca autoritate publică locală, participi, dar eşti la fel ca şi ei, fără mască, ce exemplu poţi să dai? O să îl vedeţi pe domnul primar în filmare, într-un colţ, nu pot să îl acuz că a făcut-o pentru voturi, că am înţeles că nu mai candidează, dar, dacă stăm să ne gândim că viitorul candidat este un nepot de-al dumnealui, este clar“, a precizat Viorica Gotu, reprezentant rromi, Pretectura Galaţi.
Edilul din Umbrăreşti recunoaşte că a participat. De fapt, pe filmare se aude şi pastorul când spune că primarul e prezent. El totuşi nu vede o problemă deşi e şi comandantul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. „Am fost acolo, dar nu a fost nimeni de la poliţie să dea amenzi sau ceva de genul acesta. Ei nu stăteau apropiaţi, erau pe rânduri, aşa, la un metru distanţă unii de alţii, nu stăteau apropiaţi. Erau în aer liber“, spunea Paraschiv Stoica, primarul din Umbrăreşti.
Situaţia este gravă, atrage atenţia prefectul judeţului Galaţi. „De dimineaţă am avut o discuţie cu reprezentantul minorităţilor rrome, persoană care este angajată în cadrul Prefecturii. Urmează, în zilele următoare, să reluăm discuţiile cu membrii comunităţilor din fiecare comună în parte în care au loc aceste adunări şi vom discuta inclusiv cu autorităţile locale, astfel încât să preîntâmpinăm astfel de întâlniri în comunităţile lor. Nu cred că într-o comunitate destul de mică, cum este cea de la Umbrăreşti, nu a auzit sau nu a văzut nimeni că acolo se desfăşoară un astfel de eveniment. O să dispunem toate măsurile necesare astfel încât să nu mai avem parte de asemenea incidente. Situaţia este gravă în judeţul Galaţi. În spitale numărul de paturi de la ATI este ocupat în totalitate, ba mai mult, avem încă o persoană în plus faţă de numărul iniţial de paturi. Aveam şapte paturi ATI COVID în Spitalul Judeţean şi acum sunt internate opt persoane în secţia de acolo, s-a mai creat încă o zonă pentru persoana respectivă. La celelate spitale, în momentul de faţă, mai avem 11 paturi libere, practic este raportare de la această oră, să vedem după ora 12.00 dacă vor mai fi externate alte persoane. Situaţia este critică, situaţia este delicată şi e practic acelaşi apel la cetăţeni să încerce să evite zonele aglomerate. Este una dintre cele mai bune măsuri care pot fi luate în acest moment, evitarea zonelor aglomerate“, a spus prefectul Gabriel Avrămescu.
Astăzi, în judeţul Galaţi sunt 1.909 cazuri de infectare cu noul coronavirus confirmate şi 116 decedaţi. 181 de cadre meducale de la Spitalul de Urgenţă au boala (citeşte şi Galaţiul a depăşit 1.900 de infectări cu COVID-19).