“Mi-aş dori să fie gheaţă pe Dunăre, în această iarnă, pentru a vedea şi autorităţile cu ce se intervine”, spune directorul AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, referindu-se în principal la spărgătorul de gheaţă Perseus, care “să sperăm că nu se va defecta nici în această iarnă, deşi este uzat fizic şi moral, iar durata sa de viaţă este depăşită, fiind ţinut în viaţă doar de echipaj”. De altfel, nava Perseus a rămas singurul spărgător de gheaţă de pe Dunăre din toată ţara, căci cel de-al doilea spărgător, Hercules (aflată la Constanţa, în administrarea Grupului Român pentru Salvarea de Vieţi Omeneşti pe Mare), se află în lucrări de modernizare încă de anul trecut.
Aşa se face că nava Perseus este singura care poate interveni împotriva gheţii de pe Dunăre, un fenomen care, atunci când apare, afectează nu doar traficul naval ci şi viaţa localnicilor de pe malurile fluviului.
“Cea mai elocventă situaţie a fost în 1996, când gheaţa formată pe Dunăre, la Isaccea, a fost foarte groasă, practic s-au suprapus bucăţile de gheaţă unele peste altele, până la fund, iar într-o oră crescuse nivelul Dunării cu un metru, se vorbea de pericolul inundării localităţii Isaccea!”, a explicat directorul AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru. Acesta spune însă că nava Perseus, dată în folosinţă în 1990, are acum nevoie urgentă de modernizare, lucrări în valoarea totală de 8,4 milioane de euro.
“După ce Ministerul Transporturilor şi Ministerul Finanţelor Publice îşi dăduseră acceptul pentru alocarea acestei sume, au fost 2-3 funcţionari care au tergiversat lucrurile şi nu au introdus proiectul pe ordinea de zi a Guvernului şi aşa am pierdut munca noastră de lămurire de 3-4 luni. Acum trebuie să aşteptăm formarea următorului Guvern şi să le explicăm din nou celor de acolo de ce avem nevoie de aceşti bani”, a mai spus Dorian Dumitru.
Dacă Guvernul va aloca această sumă, durata de funcţionare a navei Perseus se va prelungi cu încă 20 de ani, a mai declarat directorul AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru. Potrivit acestuia, Perseus trebuia retehnologizat încă de acum 10 ani, lucru ce nu a fost posibil din cauza finanţării insuficiente: “În 2006 am avut filă de buget pentru Perseus, ni s-au alocat 3 milioane de euro, dar am organizat de mai multe ori licitaţie şi nu s-a prezentat nimeni, pentru că suma era insuficientă. O navă nouă, precum Perseus, costă circa 25 de milioane de euro. Noi, cu cei 8,5 milioane de euro, putem să o modernizăm complet, va rămâne doar tabla, în rest se schimbă totul, motoarele, tot. După modernizare va avea o durată de viaţă de încă 20 de ani. Nu mai punem la socoteală că Perseus poate interveni atât la stingerea incendiilor cât şi pentru ranfluarea navelor eşuate. Totuşi, funcţia de bază este aceea de spargere a gheţii de pe Dunăre”.