În premieră la nivel naţional fost inaugurat, luni. 20 noiembrie 2017, sistemul de monitorizare seismică a zonei gălăţene Izvoarele-Schela. Acesta reprezintă de fapt o reţea de 11 microstaţii. Trei, cele de foraj, mai mari şi complexe, fiind rpimele inungurate, iar celelalte opt, mai mici, sunt de ani buni în zonă. Specialiştii spun că rolul sistemului este de a da informaţii mai exacte asupra cutremurelor din zonă, pentru realizarea hărţilor de risc precum şi de a arata autorităţilor locale unde se poate construi şi unde nu. Staţiile se alimentează de la panourile solare. Cea mai mică călcare a podelui este suprinsă de senzorii de suprafaţă . Acum două zile a fost ultimul cutremur observat. Unul de mică intensitate. ”În zona Galaţi s-a instalat o microreţea cu senzori de adâncime în foraj. Este o premieră la nivelul cercetării în România. Nu există un alt sistem similar în România“, a spus Constantin Ionescu, director INCDFP. Investiţia a fost făcută prin Ministerul Cercetării şi Inovării, iar ministrul Lucian Georgescu, ministrul Cercetării şi Inovării, a fost prezent la inugurare şi a apreciat importanţa acesteia şi ca obiectiv necesar penteru cercetare şi ca un obiectiv ce vine cu informaţii în sprijinul autorităţilor locale. Informatiile colectate prin acest nou sistestem vor ajută autorităţile locale să „scaneze” zona pentru a obţine informaţiile necesare realizării hărţilor de risc ale judeţului Galaţi, dar şi în ajutorul primarilor care vor şti cum şi unde să elibereze sau nu autorizaţie de construcţie. ”Aceste staţii de profunzime ajută şi la întocmirea hărţilor de risc pentru că vom avea o radiografie mai clară a structurilor de sol “, a precizat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi. Noua reţea de supraveghere seismică, se speră ca va veni şi în sprijinul avertizării mai rapide a populaţiei. Deocamdată anunţul de la senzori ajunge la INFP cu 20 de secunde înainte, dar se speră ca acest timp să ajungă la 40 de secunde.
”Este indiscutabil că ne vor veni în ajutor aceste microstaţii, mai ales că orice tip de informaţie în acesată zonă este mai mult decât utilă“, a precizat primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir. Din păcate deocamdată, chiar dacă sătenii din Izvoarele cred că aceste staţii îi vor ajuta să afle despre cutremurte cu mult mai repede, aşa ceva nu se va întâmpla.Cutremurele pornesc din Schela şi Negrea şi s-ar resimţi mai intens în Izvoarele deoarece satul stă pe o ,,patura” de apă şi noroi din cauza izvoarelor subterate obturate care au şi dat numele zonei. ”Şi anul acesta au fost trei secvenţe seismice, dar mai mici, una de 6, de 12 şi una de 26 de cutremure, deci zona este activă“, a precizat Mihai Diaconescu, cercetător INCDFP.
În ultimele 48 de ore staţiile au înregistrat un cutremur, dar de mică amplitudine. Staţiile au senzori de adâncime, în foraj, la circa 60 de m, senzori de suprafaţă şi de accelerare. Informnaţiile sunt transmise online către Măgurele. Dacă unii săteni sunt bucuroşi că au noi staţii seismice, alţii cred că acestea nu îi vor ajuta prea mult. ”Nu o să ne ajute la nimica. Degeaba pun ei staţii. Şi acum două zile iar a fost bubuială şi s-au zgălţâit ferestrele“, spunea Sultana Necula, localnică din Izvoarele.
Începând cu august 2013, în zona Izvoarele au fost înregistrate aproape 1000 de cutremure.