22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Secţii închise și cadre medicale în perfuzii din cauza oboselii, la Spitalul Județean
Secţii închise și cadre medicale în perfuzii din cauza oboselii, la Spitalul Județean

Este situaţia critică la cel mai mare spital din Galaţi, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei“ Galați, unde focarul nou apărut joi, 02 iulie 2020 - subiect despre care Monitorul de Galați a relatat în articolul „Nou focar COVID-19 la Spitalul de Urgenţă Galaţi“, deja s-a extins foarte mult. La cele 38 de cadre medicale şi de îngrijire confirmate se adaugă şi 12 pacienți. 48 de ore, patru secţii din spital s-au închis, iar cadrele medicale, în special cele din ATI COVID, cedeazaă din cauza oboselii şi cum nu are cine să le înlocuiască stau în perfuzii şi fac oxigeno-terapie la sfârşitul turei pentru a se putea întoarce la patul bolnavului.

«Cadrele medicale s-au infectat de afară din cauză că lumea s-a relaxat mult prea tare»

Cadrele medicale, dar şi reprezentanții Prefecturii Galați fac apeluri disperate către populaţie să respecte măsurile de prevenire şi să poarte mască. Cadrele medicale nu s-au îmbolnăvit în spital, ci cel mai probabil din pricina transmiterii comunitare extinse pe care o are virusul în judeţul nostru. „Situaţia este, aş putea spune, critică. În primul rând vreau să fac un apel către propulaţie să respecte măsurile de prevenţie cât se poate de mult pentru că s-au înmulţit foarte mult cazurile în ultima perioadă. Personalul medical este epuizat, au fost cadre medicale care, după ieşirea din tură, au avut nevoie de tratament perfuzabil, de oxigeno-terapie. De asemenea, paturile pe secţia de ATI COVID, singura secţie ATI permanentă din judeţul Galaţi, este plină. Cadrele medicale s-au infectat de afară din cauză că lumea s-a relaxat mult prea tare, mult peste limita care ar fi trebuit să o facă. Cu siguranţă am avea nevoie de cadre medicale detaşate de la alte spitale pentru că ar degreva personalul care este deja epuizat atât fizic, cât şi psihic la momentul de faţă. Gărzile se fac în mod normal, numai că sunt destul de multe şi sunt epuizante“, a precizat dr. Ionuţ Băneşanu, Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Şi acestea nu sunt singurele cadre medicale bolnave din judeţ, în ultimele două săptămăni, după relaxare, numărul angajaţilor unitătilor medicale din judeţ, COVID pozitive, este de 125. „La Spitalul Judeţean sunt confirmate, în prezent, 38 de persoane, angajaţi ai spitalului, personal medical şi personal de îngrijire. Patru secţii sunt închise pentru dezinfecţie terminală pentru 48 de ore. Este vorba despre secţiile Medicală 2, Chirurgie 2, Cardiologie şi Hematologie. La nivelul judeţului, ca şi pozitivi, am înregistrat 18 medici, 56 de asistenţi medicali şi 51 de brancardieri, infirmiere şi îngrijitoare. Deci, în total, 125 de persoane“, a explocat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Galaţi.

Prefect: În momentul actual, în Galaţi avem o problemă reală

Evoluţia transmiterii SARS-CoV-2 în judeţ este din ce în ce mai periculoasă, deja astăzi, luni, 06 iulie 2020, avem 1.071 de cazuri, subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul „COVID-19, Galaţi: 31 de noi infectări, în ultimele 24 de ore“.

„În momentul de faţă cel mai complicat focar, din punctul nostru de vedere, este cel de la Spitalul Judeţean. În afară de acesta avem o medie de 30 de cazuri pe zi, de ieri şi până astăzi mai avem 31 de persoane confirmate, am trecut de 1.000 de cazuri confirmate. Persoanele care erau în carantină instituţionalizată au părăsit, de vineri, centrele de carantină. În momentul acesta nu avem cunoştinţă unde sunt. Avem şi trei persoane care refuză internarea. Facem un apel, încă o dată la toţi cetăţenii din judeţul Galaţi să respecte măsurile de distanţare socială, să poarte mască şi să încerce să evite zonele aglomerate pentru că la creşterea accentuată pe care o avem riscăm să ocupăm toate locurile din spital şi, în afară de aceasta, să blocăm şi secţia de terapie intensivă din Spitalul Judeţean. Este foarte important în perioada următoare să fim atenţi şi să evităm zonele aglomerate şi să purtăm mască, este un apel pe care îl facem pentru că în momentul actual în Galaţi avem o problemă reală şi trebuie să o gestionăm cu mijloacele limitate pe care le avem. În momentul de faţă, detaşările se pot face între instituţii spitaliceşti cu respectarea prevederilor din Codul Muncii. Nu mai suntem în stare de urgenţă şi nu mai pot fi făcute prin ordin al prefectului. Situaţia această este în toată ţara, şi după cum ştiţi au fost solicitări de detaşare şi din alte judeţe către noi pentru detaşarea personalului. În momentul de faţă şi în criza pe care o traversăm nu cred că este oportună detaşarea cadrelor medicale din judeţul Galaţi în alte judeţe“, a explicat Gabriel Avrămescu, prefect de Galaţi.

Au existat şi cazuri, trei la număr, de persoane nou confirmate a avea boala, printre care şi o asistentă, care au refuzat iniţial internarea, dar apoi s-au răzgândit şi acum sunt internaţi. În schimb, o femeie din Tecuci, caz nou confirmat, refuză internarea. Purtarea măştii şi păstrarea distanței sociale sunt singurele măsuri pe care populația le poate lua şi care sunt cerute iar şi iar de autorităţi.


Articole înrudite