Instituţia Prefectului - Judeţul Galaţi prezintă măsurile de ordine şi siguranţă publică întreprinse în contextul Sărbătorilor Pascale Catolice şi Floriilor Ortodoxe.
"Având în vedere că în acest week-end vor fi două sărbători foarte importante pentru creştinii ortodocşi şi pentru cei catolici, la nivelul judeţului vor fi luate măsuri suplimentare pentru ca cetăţenii, indiferent de modul şi locul unde vor petrece aceste zile, să fie în siguranţă şi să primească sprijin calificat în caz de nevoie.
Astfel, poliţiştii gălăţeni vor fi la datorie şi la acest sfârşit de săptămână, alături de colegii din cadrul celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru ca Sărbătoarea prilejuită de Paştele Catolic, dar şi cea de Floriile Ortodoxe, să se desfăşoare în condiţii de siguranţă şi de linişte.
Media zilnică a poliţiştilor ce desfăşoară activităţi în această perioadă este de 210, aceştia fiind din cadrul serviciilor operative, pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, pentru prevenirea evenimentelor nedorite, a intervenţiei cu operativitate acolo unde se va impune, precum şi pentru fluidizarea traficul rutier.
De asemenea, poliţiştii fi prezenţi în zilele de 7, 8 şi 9 aprilie şi în zona Falezei Inferioare, unde va fi organizat Festivalul Scrumbiei, pentru a se asigura că acest eveniment nu va fi perturbat în niciun fel şi se va desfăşura în cele mai bune condiţii.
În stradă vor şi peste 100 de jandarmi gălăţeni, care vor acţiona pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică dispuse la nivel judeţean, pentru desfăşurarea într-un climat normal a tuturor adunărilor publice şi a manifestărilor religioase din zona lăcaşelor de cult, precum şi pe căile de acces către acestea.
Pentru judeţul Galaţi, Jandarmeria va asigura ordinea publică la Festivalul de Paşte, organizat în Grădina Publică din municipiul Galaţi; la Festivalul Scrumbiei, organizat în perioada 7 – 9 aprilie pe Faleza Inferioară din Galaţi; la Pelerinajul Floriilor, organizat în ziua de 8 aprilie în municipiile Galaţi şi Tecuci, cât şi în Noaptea de Înviere, de Paştele Catolic.
La datorie vor fi şi peste 140 de pompieri, care vor avea misiunea de prevenire, monitorizare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă.
Ca în fiecare an, în preajma Sfintelor Sărbători Pascale, cadrele Inspecţiei de Prevenire a Incendiilor au stabilit un set de măsuri pe care le-au comunicat lăcaşurilor de cult şi mănăstirilor din judeţ.
Numărul mare de persoane prezente cu această ocazie în lăcaşele de cult, utilizarea lumânărilor şi candelelor aprinse pe timpul slujbei, într-un cadru delimitat, constituie un potenţial pericol pentru siguranţa enoriaşilor şi un motiv de alertă permanentă pentru subunităţile de intervenţie.
Cu acest prilej, pompierii le recomandă cetăţenilor să respecte câteva reguli simple pentru a nu deveni victime ale incendiilor:
- lumânările sau candelele aprinse să fie aşezate într-un support incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puţină apă) şi să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile;
- nu lăsaţi lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate şi nu adormiţi cu lumânările aprinse.
Şi Poliţia de Frontieră a întărit dispozitivul de supraveghere a frontierei de stat, mai ales în zonele cu risc infracţional ridicat. Totodată, s-au luat măsuri de fluidizare a traficului de persoane şi mijloace de transport. În situaţia în care traficul prin punctele de trecere a frontierei de la Oancea şi Galaţi-rutier se va îngreuna, poliţia de frontieră este pregătită să suplimenteze efectivele alocate activităţii de control, pentru a evita aglomerarea.
Totodată, în contextul sărbătorilor Floriilor Ortodoxe şi Paştelui Catolic, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog vor desfăşura, la nivelul judeţului Galaţi, activităţi de informare şi conştientizare cu privire la efectele şi riscurile consumului de droguri şi de promovare a modalităţilor de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos.
Pentru că această perioadă coincide şi cu debutul vacanţei şcolare pentru elevi, Agenţia Naţională Antidrog le recomandă adolescenţilor şi tinerilor să evite tentaţiile nesănătoase şi să se implice în activităţi cât mai diverse de petrecere a timpului liber, să manifeste prudenţă în relaţiile cu persoanele necunoscute, să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă, legată de consumul de droguri şi să apeleze la ajutorul părinţilor, prietenilor apropiaţi, persoanelor de încredere sau specialiştilor, pentru rezolvarea acesteia.
Agenţia Naţională Antidrog reaminteşte faptul că oferă gratuit şi confidenţial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistenţă specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependenţa de
droguri.
Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800-870070, să se adreseze direct Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog sau să sune la numărul unic de urgenţă 112, dacă starea de sănătate se agravează.
La datorie vor şi şi poliţiştii de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, care vă reamintesc faptul că traficul de persoane este o infracţiune de o gravitate deosebită, în totală opoziţie cu principiile respectării drepturilor omului şi este pedepsită de legea penală.
Astfel, în perioada menţionată specialiştii antitrafic din cadrul A.N.I.T.P. vor desfăşura acţiuni de prevenire a traficului de persoane în perimetrul aşezărilor de cult şi totodată vor intensifica promovarea mesajelor antitrafic în mediul online.
Cetăţenii pot solicita non-stop sprijin apelând numărul unic de urgenţă 112 sau direct la patrulele aflate în teren.
Vă dorim sărbători fericite!", transmite Prefectura Galaţi.