Comisia special constituită prin ordinul prefectului judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, comisie înfiinţată pentru coordonarea activităţilor specifice campaniei de vaccinare, a luat decizia înfiinţării a două centre de vaccinare în cele două comune gălăţene fără medic de familie, respectiv Buciumeni şi Bălăşeşti. Astfel, centrele de vaccinare funcţionează în cabinetele foştilor medici de familie de acolo, în fiecare localitate urmând să vină medici de familie din comunele învecinate, astfel, pentru Buciumeni - medici de familie din Poiana şi Nicoreşti, iar pentru Bălăşeşti, vine un medic de familie din Rădeşti. În afară de cei 247 de medici de familie, campania de vaccinare derulată la nivelul municipiului Galaţi este susţinută, în această perioadă, şi de 39 de asistenţi medicali comunitari şi 23 de mediatori sanitari care au ca rol convingerea populaţiei să accepte vaccinarea.
Acţiunea de vaccinare este extrem de importantă în această perioadă de epidemie de rujeolă la nivel naţional. Potrivit datelor DSP Galaţi, de la finele lunii mai până astăzi, la nivelul judeţului Galaţi s-au înregistrat 65 de cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă (34, în mediul urban şi 28, în mediul rural), din care un deces – un bebeluş de 6 luni, chiar din Buciumeni, comuna fără medic de familie. Din cele 65 de cazuri, 53 de cazuri sunt confirmate, 9 sunt cazuri probabile, un caz infirmat şi 2 cazuri se află în curs de investigare.
Din investigaţiile medicale, rezultă că din cele 53 de cazuri confirmate cu rujeolă, 21 reprezentau pacienţi nevaccinaţi, din cauză că erau neeligibili (nu au putut fi vaccinaţi deoarece erau bolnavi sau au depăşit vârsta maximă de vaccinare), 7 sunt copii vaccinaţi incomplet cu RRO (6 copii aveau făcută doar o doză de vaccin iar un copil avea doar două doze de vaccin făcute), în timp ce 37 sunt copii nevaccinaţi RRO din cauza refuzului părinţilor sau aparţinătorilor legali.
Conform datelor DSP, la nivelul judeţului sunt 4.836 de copii cu vârste de la zero luni la 9 ani care nu au fost vaccinaţi din varii motive (fie nu au fost aduşi la medicul de familie pentru vaccin, fie erau bolnavi şi nu au putut fi vaccinaţi, fie urmează să fie vaccinaţi). Din aceştia, 4.000 reprezintă copii cu vârste cuprinse între 1 şi 9 ani şi 836, copii cu vârste cuprinse între zero şi 11 luni.
Începând de pe data de 12 iulie, de când la nivelul judeţului Galaţi au fost aduse şi distribuite medicilor de familie 5.720 de doze de vaccin RRO, au fost identificaţi 661 de copii restanţieri la vaccinul RRO, copii care au fost chemaţi la cabinetele medicilor de familie.
Printre cauzele care au condus, în Galaţi, la apariţia îmbolnăvirilor cu rujeolă se numără: neasigurarea ritmică şi suficientă a vaccinurilor, refuzul vaccinării de către părinţi sau aparţinători legali, deplasarea populaţiei în străinătate sau în alte judeţe, dar şi resursa umană deficitară din reţeaua de supraveghere a sănătăţii publice, precum şi neasigurarea de medici de familie în toate comunele judeţului Galaţi.