Evacuare cu circ şi scandal chiar lângă Prefectură. Evacuarea unei clădiri de patrimoniu în care funcţionau mai multe asociaţii profesionale şi sindicale s-a făcut cu jandarmii, deoarece cei evacuaţi susţineau că se comite un abuz. Cum executorii judecătoreşti au întâmpinat rezistenţă, au solicitat sprijinul jandarmilor. Pe de altă parte, după o busculadă între jandarmi, un reprezentant al chiriaşilor şi avocatul acestora au sunat şi ei la 112, cerând ajutorul poliţiştilor. Liderii de sindicat spun că totul e un fals, deoarece sentinţa nu este încă irevocabilă şi în plus nu are de ce să îi dea Primăria afară, deoarece ei nu au contract cu Primăria.
„Au venit cu documente false, cu o hotărâre care nu este definitivă şi irevocabilă, să ne evacueze, cu hârtie de la primar au venit, aşa a zis executorul. Jandarmii ne împing. Nu le e ruşine... I s-a pus pata pe clădire, că e în centru. Suntem de 30 de ani aici. Primăria nu a făcut nimic pentru clădirea asta noi am băgat bani în ea. Noi am reparat-o. Acum, în trei zile vor să eliberăm clădirea. Contract de închiriere cu Primăria nu avem, ci cu IJGCL aveam”, a spus Cosmin Apostol de la CNSRL Frăţia. Avocatul celor evacuaţi, care între timp fusese să depună o plângere la DNA, a vrut să intre în zona unde se făcea executarea, dar nu a fost lăsat de jandarmi. Din cauză că s-a creat o busculadă, avocatul a sunat la 112 şi a chemat poliţia. „Am chemat 112, că executorul Postelnicu a comis falsuri, deoarece în toate hârtiile a scris că hotărârea este definitivă. Sentinţa nu este nici executorie şi recursul este pe rol. E un fals”, a spus avocatul celor evacuaţi, Nicuşor Teodorescu. Numai că atunci când au venit poliţiştii, la apelul avocatului, aceştia nu puteau intra deoarece jandarmii aflaţi cu executorul le-au spus că uşa s-a bocat când avocatul a tras de ea. În cele din urmă, uşa s-a deschis şi poliţiştii au intrat, dar avocatului nu i s-a permis accesul şi iar s-a creat o busculadă între el şi jandarmi, iar aceştia l-au luat pe sus şi l-au dus la poliţie. Între timp şi reprezentanţii altor asociaţii care trebuia să evacueze clădirea se plângeau de evacuarea abuzivă.
„Noi suntem în derularea a două proiecte europene. Trebuia să fim acum la Bucureşti, să semnăm actele adiţionale. Ne-au blocat cu evacuarea toată activitatea noastră şi a celor 200 de pescari. Nu ştim când vom reintra în normal. Aici avem dosare originale, tone de hârtie, şi vin vineri să ne dea un termen în zeflemea ca până luni, la 9.30, să eliberăm spaţiul. Unde să ne ducem cu tone de hârtie? Avem acte cu regim special aici. Din 2005, de când ne-am înfiinţat, aici am funcţionat”, se plângea Jan Chirică, preşedinte grup producători Lotca. Între timp, reprezentantul sindicatului evacuat susţinea că are acte. „Am contract legal încheiat aici în Domnească, federaţia Unitrans are sediul legal aici iar domnii executori cu jandarmii sfidează acest contract. Am un contract încheiat în 2013 care este valabil până în iunie 2016. Am avertizat că aici este sediul federaţiei Unitrans şi actul acesta nu a fost atacat de instanţă. Am arătat că sediul declarat în baza unui act recunoscut şi în instanţă este aici, în Domnească 58, însă dânşii, în mod abuziv, au spus că nu recunosc acest contract, ei nu recunosc art. 1170 din Codul de procedură civilă”, a spus Ştefan Frunză, preşedintele Uniunii Judeţene şi al Federaţiei Unitrans.
Între timp, avocatul evacuaţilor s-a întors de la secţia de poliţie unde a fost dus de jandarmi. „M-au dus la Secţia 1, unde nu au făcut niciun act, deşi le-am zis că sunt victima infracţiunii de lovire de către jandarmi. Am fost agresat de ei, nu mi-au dat voie să iau legătura cu clientul, nu au vrut să ia act de infracţiunea flagrantă comisă de executor. M-au acuzat că eu am fost violent cu jandarmii şi le-am rupt hainele de pe ei. Le fac plângeri penale. Eu am rugat jandarmii politicos să mă lase să intru deoarece îi anunţasem că mă duc la DNA să fac plângere“, a mai spus avocatul Teodorescu.
Debit restant de peste 99.000 lei
Primăria Galaţi arată însă că aveau dreptul să evacueze nişte chiriaşi care stăteau în spaţiul său şi nu plătiseră chirie din anul 2007. Ba chiar subînchiriaseră la costuri mai mari decât cele practicate de Primărie. „Evacuarea se face în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii. Este vorba despre un debit restant de peste 99.000 lei. Aceşti chiriaşi nu şi-au mai plătit obligaţiile faţă de Primărie din 2007, în condiţiile în care au o chirie stabilită lunar de 1 leu/mp pe lună iar valoarea contractului lunar era de 337 lei. Mai mult decât atât, spaţiile pe care le-au închiriat de la Primărie cu 1 leu/mp le-au subînchiriat cu sume cuprinse între 6 şi 12 euro/mp pe lună unor activităţi profitabile, obţinând profituri de 27-54 de ori mai mari decât ar fi trebuit să plătească la Primărie”, a precizat Emanuela Turcu, de la Biroul de presă al Primăriei Galaţi.