Aderarea României la spaţiul Schengen este din nou în atenţia oficialilor europeni în contextul în care războiul din Ucraina a reaşezat priorităţile şi viziunea Uniunii Europene asupra ţărilor din est. De altfel, pe 24 mai 2022, Comisia Europeană a prezentat un raport privind starea spaţiului Schengen. Este prima dată când Comisia prezintă un astfel de raport, în urma Strategiei privind spaţiul Schengen adoptată anul trecut. Acest raport va constitui baza pentru discuţiile dintre deputaţii Parlamentului European în Consiliul Schengen.
În cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii din Galaţi şi Brăila, organizată la Strasbourg de către europarlamentarii Dan Nica şi Mihai Tudose, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a afirmat că va sprijini România cu toate puterile pentru a adera la spaţiul Schengen.
”UE trebuie să se vadă ca o uniune sigură, nu ca un loc comercial, economic, să putem să împărtăşim valorile comune ale democraţiei. Aşa că, din partea mea, pot să spun că în Parlamentul European veţi găsi sprijin deplin. Aveţi foarte mulţi prieteni aici care vă susţin cu o voce foarte puternică, iar această voce o împărtăşesc şi eu. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a vă ajuta", a declarat preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Europarlamentarii Dan Nica şi Mihai Tudose au accentuat poziţia geostrategică a României şi impactul războiului din Ucraina asupra ţării noastre reamintind faptul că România a îndeplinit demult toate condiţiile de aderare la spaţiul Schengen şi că există doar considerente politice din cauza cărora nu s-a luat încă decizia aderării.
“România respectă toate criteriile de aderare la Schengen. Cred că este important să conştientizăm că situaţia din Ucraina impune ca transportul de mărfuri să fie realizat cu mai multă uşurinţă. Avem încredere că ţările membre UE vor înţelege necesitatea ca ţara noastră să facă parte din Schengen”, a spus europarlamentarul Dan Nica.
Mihai Tudose a subliniat, la rândul său, că nu există motive pentru amânarea deciziei de aderare a României la spaţiul Schengen. "Pe vremea când eram prim-ministrul României, ţara noastră a fost declarată candidată la Spaţiul Schengen. Ni s-a spus că trebuie să îndeplinim 10 cerinţe. Chiar si după ce am trecut toate etapele din punct de vedere legal şi tehnic, domnul Barosso tot nu a acceptat. Cred că a venit timpul să ne privim cu seriozitate unii pe alţii", a spus Tudose.