21 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Războiul” dintre Apaterm şi Electrocentrale: Din 19 august Galaţiul poate rămâne fără apă caldă
„Războiul” dintre Apaterm şi Electrocentrale: Din 19 august Galaţiul poate rămâne fără apă caldă
De această surpriză neplăcută ar putea avea parte locuitorii municipiului Galaţi, clienţi ai Apaterm, începând cu data de 19 august, şi asta deoarece Electrocentrale nu mai are dreptul legal de a furniza agent termic primar societăţii locale de distribuţie a apei calde şi a căldurii.
Practic, dacă cei de la Electrocentrale ar urma să aplice litera legii, începând cu data de 19 august furnizarea agentului termic primar către Apaterm ar urma să fie sistată, ceea ce înseamnă că zeci de mii de gălăţeni nu ar mai avea apă caldă. O veste deloc bună şi cu atât mai puţin confortabilă dacă ţinem cont de faptul că a avea apă caldă nu este un lux. Anunţul a fost făcut de directorul Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi, care ne-a declarat că atât ANRE cât şi ANRSC au notificat societatea asupra faptului că furnizarea agentului termic primar către Apaterm, începând cu data de 19 august, este un lucru ilegal. „Apaterm a primit în mod nejustificat licenţa de distribuţie a agentului termic, care i-a fost retrasă acum câteva săptămâni de către comisia de licenţiere de la ANRSC. Practic, societatea nu avea dreptul legal de a obţine această licenţă, deoarece se afla în insolvenţă. Am comunicat Primăriei Galaţi situaţia existentă şi aşteptăm atât de la autorităţile locale, cât şi de la Consiliul Local, să ia cea mai bună decizie în folosul gălăţenilor. Electrocentrale nu doreşte să fie nevoită să ia această măsură extremă şi sperăm ca în cel mai scurt timp să se găsească o soluţie pentru ca furnizarea agentului termic primar la nivelul Galaţiului să se facă în conformitate cu legea”, ne-a declarat directorul Eduard Urbanschi.
Contract reziliat la o lună după semnare
La şedinţa din data de 18 iulie, prin hotărârea 2651 a comisiei de licenţiere - secţiunea servicii publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat - ANRSC a retras licenţa nr. 1555 eliberată în data de 20 iunie, clasa 2, pentru serviciul public de alimentare cu energie termică societăţii Apaterm şi aceasta nu mai poate presta pentru gălăţeni acest serviciu.
„Pierderea licenţei de către Apaterm face ca Electrocentrale să fie în imposibilitate de a mai colabora cu aceasta, iar continuarea relaţiilor contractuale în situaţia dată ar însemna efectiv ca Electrocentrale să facă o ilegalitate. Din această cauză, SC Electrocentrale Galaţi a transmis către Apaterm şi spre ştiinţa autorităţilor locale notificarea de încetare a contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice, începând cu data de 19 august 2011. Acest lucru va determina încetarea furnizării agentului termic începând cu data de 19 august către Apaterm şi către consumatorii de energie termică racordaţi la SACET”, mai afirmă conducerea Electrocentrale.
Reprezentanţii conducerii Electrocentrale susţin că, având în vedere că societatea deţine o licenţă de distribuţie în acest sens şi că numeroase asociaţii de proprietari au transmis solicitări pentru încheierea de contracte de furnizare a energiei termice, precum şi faptul că retragerea licenţei către Apaterm implică imposibilitatea societăţii de a mai presta acest serviciu, au propus Primăriei atribuirea către furnizorul local de agent termic primar a contractului de concesiune privind serviciul public de alimentare cu energie. „Am propus atribuirea directă a contractului către Electrocentrale pentru a se evita întreruperea furnizării agentului termic primar. Dacă nu doreşte acest lucru, Primăria poate organiza o licitaţie pentru atribuirea acestui contract”, ne-a mai declarat directorul Electrocentrale.
Războiul dintre Electrocentrale şi Apaterm pe tema furnizării apei calde şi a căldurii nu este ceva nou, fiecare dintre cele două societăţi susţinând în ultimele luni, prin vocea celor care le conduc, că ar fi cele mai în măsură să furnizeze acest serviciu populaţiei. Mai mult, conducerea Electrocentrale a declarat că, dacă societatea s-ar ocupa şi cu distribuţia apei calde şi a căldurii, facturile pe care le-ar avea de plătit populaţia ar fi mai mici cu circa 30%.


Articole înrudite