În condiţiile în care prognozele meteo anunţă în următoarele zile temperaturi scăzute, şi aici este vorba inclusiv de municipiul Galaţi, dezgheţarea caloriferelor în locuinţele gălăţenilor rămâne încă la stadiu de dorinţă pentru cei care au început să tremure în apartamente. Deşi în alte oraşe din ţară s-a decis furnizarea căldurii populaţiei, nu acelaşi lucru se poate spune în cazul Galaţiului, deşi reprezentanţii conducerii Apaterm au discutat pe marginea acestui subiect cu reprezentanţii conducerii Electrocetrale.
După cum ne-a informat administratorul special al Apaterm, Adriana Stratulat, societatea face la ora actuală pregătiri în vederea pornirii sistemului de termoficare, fiind practic vorba de efectuarea probelor la rece.
„Vedeţi şi dumneavoastră că temperaturile diferă de la o zi la alta, când este cald, când este rece. Deocamdată nu s-au îndeplinit condiţiile legale de pornire a sistemului de termoficare, legea spunând că timp de 3 zile consecutiv trebuie să se înregistreze noaptea temperaturi mai mici de 10 grade Celsius, ceea ce nu a fost cazul. Am purtat discuţii cu reprezentanţii conducerii Electrocentrale pe tema repornirii sistemului de termoficare dar nu am solicitat încă furnizarea agentului termic primar”, ne-a mai declarat Adriana Stratulat.
Căldură pentru Spitalul de Copii
Directorul Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi, ne-a declarat că a primit doar o singură solicitare de furnizare a căldurii din partea consumatorilor care sunt alimentaţi direct de către societate, şi anume Spitalul de Copii.
„Am trimis un angajat acolo să verifice instalaţiile şi vom da drumul la căldură. Am primit cerere de furnizare a căldurii şi de la Apă Canal, dar lor nu le putem furniza căldura direct, acest lucru putând să îl facă cei de la Apaterm. Deocamdată am purtat discuţii cu cei de la Apaterm pe marginea pornirii sistemului de termoficare dar nu ne-au cerut suplimentarea debitului de agent termic primar. Când o vor face, noi la rândul nostru va trebui să solicităm o suplimentare a debitului de gaze naturale de la Romgaz şi nu ştiu dacă ne-o vor aproba”, ne-a declarat directorul Electrocentrale.
În timp ce subiectul numit furnizarea căldurii este doar la stadiu de intenţii şi discuţii, zeci de gălăţeni stau la coadă, începând de luni, în fiecare zi, încă de la primele ore ale dimineţii, în faţa Direcţiei de Fiscalitate de la Romarta, pentru a obţine adeverinţele necesare obţinerii ajutorului de căldură, adică pentru a completa formularele pe baza cărora pot solicita sprijinul financiar din partea statului. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole, ne-a declarat că eliberarea certificatelor fiscale necesare pentru solicitarea ajutorului de încălzire se face pe loc, la toate ghişeele Direcţiei de Fiscalitate. „În acest fel oamenii nu mai trebuie să depună cererea pentru obţinerea certificatului fiscal şi să vină a doua zi. Certificatele se pot elibera şi la unitatea din Micro 39, la blocul J, precum şi în Micro 18, la blocul E4, pe strada Brăilei 232. De asemenea, se va discuta şi cu reprezentanţii asociaţiilor de locatari pentu a veni administratorii să ridice certificatele fiscale”, ne-a declarat Nicoleta Manole. Pentru obţinerea certificatului fiscal trebuie plătită o taxă de 2 lei.