Aşa cum anticipat în ediţia de ieri a ziarului, în jur de 40 de siderurgişti, majoritatea lideri ai sindicatului Siderurgistul, au organizat un protest la ora 10 la poarta fostului colos siderurgic, unde nu au fost văzuţi decât de reprezentanţii mass-media prezenţi. Ca şi anul trecut, sindicaliştii de la Siderurgistul au ales pentru organizarea protestului o oră în care acţiunea să nu poată fi văzută de angajaţii unităţii, sindicaliştii folosind aceeaşi strategie, aceea de a se învârti în cerc, îmbrăcaţi cu tricouri albe şi agitând steaguri cu însemnele sindicatului, strigân lozinci de genul „Combinatul cel mai tare a ajuns la demolare” sau „Vrem să muncim nu să cerşim”. Acţiunea acestor sindicalişti ar fi fost de apreciat dacă ar fi fost făcută de exemplu astă vară, atunci când s-a închis UPSRS, sau în ultimele luni, când s-a anunţat demolarea unor capacităţi de producţie. Protestul a făcut însă parte din seria celor desfăşurate în toate unităţile din Europa aparţinând ArcelorMittal, decizia organizării simultane pe data de 4 aprilie fiind luată de către conducerea Federaţiei din Metalurgia Europeană Install, care au solicitat printr-o rezoluţie reindustrializarea Europei, stoparea închiderii capacităţilor de producţie de către cei de la ArcelorMIttal în Europa, menţinerea locurilor de muncă şi efectuarea de investiţii, solicitări pe care şi sindicaliştii de la Siderurgistul le-au cerut, conform deciziei celor de la FEM. Sindicaliştii au cerut Guvernului să modifice legea 220 privind taxele pentru certificatele verzi, respectiv micşorarea acestor taxe plătite la facturile de energie electrică de marii consumatori, precum combinatul siderurgic, dar care sunt suportate şi de către consumatorii casnici. O cerinţă lăudabilă, am putea spune, dar pe care sindicaliştii o pun pe tapet doar de puţin timp, dacă ţinem cont de faptul că în afară de factura aferentă pentru energia electrică consumată, combinatul mai achită şi o sumă consistentă pentru taxa de cogenerare şi cerificate verzi.
Lideriii sindicatului Siderurgistul au lipsit de la protest
Liderul sindicatului Siderurgistul, Gheorghe Bezman, cât şi prim-vicepreşedintele Cristi Eftimie nu au avut ocazia să se învârtă în cerc o oră deoarece au fost plecaţi la Bucureşti, unde FSS Metarom a organizat chiar în ziua de 4 aprilie un miting de protest în faţa sediului Guvernului, la care au participat angajaţii unităţilor Mechel din România, care se confruntă cu o serie de probleme grave. Este greu de înţeles de ce primii doi lideri ca importanţă ai sindicatului Siderurgistul au decis să fie prezenţi la acţiunile de protest organizate de cei de la Mechel, în condiţiile în care azi tema protestelor organizate la nivel european a fost politica ArcelorMittal. La fel, ne întrebăm dacă nu ar fi fost mai bine ca măcar unul dintre ei să protesteze alături de colegii lor. Liderul Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă, care a fost prezent şi el la protest, ne-a declarat că susţine toate revendicărilor sindicaliştilor de la Siderurgistul, în special cea privitoare la modificarea schemei de acordare a certificatelor verzi, care afectează atât producătorii din industrie, dar şi populaţia care resimte în buzunare scumpirea preţului energiei electrice.
„De asemenea, suntem nemulţumiţi de faptul că deşi a trecut un an de zile, cei aflaţi la guvernare nu au luat măsuri pentru relansarea economiei, şi aici mă refer în primul rând la menţinerea actualelor locuri de muncă. Nu şi-au respectat nici promisiunile făcute când erau în opoziţie, de a modifica Legea Dialogului Social, o lege dată de fostul guvern Boc şi pe care sindicatele au criticat-o vehement la acea vreme. Aşteptăm ca membrii acestui guvern să nu mai stea pe la televizor şi să facă şi ceva pentru redresarea economiei, deoarece situaţia nu este una bună. Aşteptăm modificarea actului normativ privitor la acordarea certificatelor verzi, aşa cum a promis domnul ministru Niţă că o va face, lucru care ar reprezenta un ajutor atât pentru agenţii economici, cât şi pentru populaţie”, ne-a declarat liderul Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă.