26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Producţii agricole mai mari ca anul trecut, în ciuda secetei
Producţii agricole mai mari ca anul trecut, în ciuda secetei

Recoltele înregistrate în această vară sunt net superioare celor de vara trecută, a anunţat, miercuri, la şedinţa Colegiului Prefectural, Marius Ciprian Mihăilă, directorul Direcţiei Agricole Galaţi. Astfel, potrivit raportului Direcţiei de Agricultură, producţiile la hectar au crescut faţă de 2015. Cele mai mari diferenţe se înregistrează la: secară – producţie de 3.607 de kg/ha, faţă de 1.222 kg/ha, producţia din 2015; mazăre boabe – 3.020 de kg/ha producţie 2016 faţă de 1.189 kg/ha, producţie 2015; orzoaică de primăvară – 2.730 kg/ha în acest an faţă de 1.720 kg/ha, anul trecut; rapiţă – 3.480 kg/ha producţie în acest an faţă de 2.320 kg/ha, anul trecut; orz - 3.800 kg/ha în acest an faţă de 2.713 kg/ha, anul trecut; grâu – 3.480 kg/ha, faţă de 2.894 kg/ha, producţia de anul trecut.
"Cum se face că producţiile sunt aşa de bune, dar când vine vorba de culturi afectate de secetă am avut atâtea suprafeţe raportate ca fiind distruse?", l-a întrebat prefectul Dorin Otrocol pe directorul Direcţiei Agricole.
"Într-adevăr, am avut raportate iniţial mari suprafeţe afectate de secetă, dar după confruntarea cu datele din teritoriu, lucrurile s-au mai lămurit. În final s-a constatat că seceta a afectat doar 18.813 ha", a răspuns Ciprian Mihăilă. Potrivit acestuia, suprafaţa raportată iniţial ca fiind afectată de secetă era de 5 ori mai mare. “Iniţial, potrivit raportărilor pe care le-am primit din partea cultivatorilor din judeţul Galaţi, reieşea că circa 97.000 de hectare de culturi erau compromise”, a declarat Marius Ciprian Mihăilă, directorul Direcţiei Agricole Galaţi. Cele 97.000 de hectare de culturi raportate ca fiind afectate ar fi însemnat peste 32% din suprafaţa totală arabilă a judeţului Galaţi, de 300.000 de hectare. “Totuşi, după verificările efectuate în teren s-a constatat în final că doar 18.813 ha au fost afectate”, adică doar 6,2% din suprafaţa totală arabilă, a mai precizat directorul Direcţiei Agricole. “Evaluarea pagubelor nu a fost făcută de noi, au fost specialişti care au mers în fiecare unitate administrativ teritorială unde s-au raportat pagube şi au făcut măsurători la faţa locului, iar în baza producţiei medii pe ultimii ani s-a stabilit gradul de afectare”, a mai spus Ciprian Mihăilă, precizând că “doar culturile afectate în proporţie de peste 30% au fost incluse în rapoarte”. Potrivit acestuia, cele mai afectate culturi sunt: porumbul – afectat pe o suprafaţă de 8.925 de ha şi floarea soarelui – 6.386 de ha, iar în proporţie mai redusă sunt culturile de soia şi lucernă, dar şi păşunile. “Raportările sunt făcute de fermieri în speranţa că vor primi din partea statului un ajutor de minimis, dar până acum, din partea Guvernului, nu am primit nicio informaţie în acest sens”, a încheiat Mihăilă.


Articole înrudite