23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primul acord de recunoaştere a vinovăţiei, validat de justiţia gălăţeană
Primul acord de recunoaştere a vinovăţiei, validat de justiţia gălăţeană

Tribunalul Galaţi a confirmat zilele trecute acordul de vinovăţie încheiat între un gălăţean, Valentin Coman, şi DNA, primul de acest gen validat de judecători la Galaţi după intrarea în vigoare a noilor prevederi ale Codului de Procedură Penală. Bărbatul a recunoscut prin acordul de vinovăţie comiterea unei fapte de corupţie reţinute în sarcina lui, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi a fost de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 3 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Valentin Coman a ajuns în această postură după ce a cerut o sumă impresionantă de bani în schimbul intervenţiei la judecătorii Tribunalului Galaţi, în vederea eliberării din arest preventiv a unui persoane, însă nu a anticipat că va ajunge, la rândul său, în boxa acuzaţilor.
La data de 01.11.2012, Valentin Coman i-a pretins unei martore denunţătoare suma de 15.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din cadrul Tribunalului Galaţi, ce aveau repartizat spre soluţionare un dosar penal, cu promisiunea că îi va determina pe aceştia să dispună judecarea în stare de libertate a soţului denunţătoarei. Bărbatul a cerut, din nou, aceeaşi sumă de bani o lună mai târziu, iar la data de 22.01.2013, când s-a realizat acţiunea de prindere în flagrant, acesta a primit de la denunţătoare suma de 15.000 euro, pretinsă anterior.

Va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii

Valentin Coman trebuie să respecte acum şi mai multe obligaţii. Astfel, el trebuie să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă, să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile.


Articole înrudite