Majoritatea primăriilor din judeţul nostru au probleme financiare imense, riscând să tragă efectiv obloanele. „La primării situaţia este foarte grea. Cheltuielile de funcţionare nu mai pot fi acoperite. Doar trei primării îşi mai pot asigura cheltuielile din venituri proprii. Este vorba despre Matca, Iveşti şi Vânători. În ultima perioadă nu s-au mai făcut rectificări bugetare şi se pune problema închiderii mai multor primării din lipsa banilor”, a declarat preşedintele CJ, Eugen Chebac.
Situaţia a fost semnalată public ieri dimineaţă, la şedinţa Comisiei de Dialog Social desfăşurată în sala mare a Prefecturii. Ulterior, Eugen Chebac a oferit explicaţii presei cu ocazia semnării unui parteneriat cu localităţile din zona Tecuciului. „Primăriile nu se închid, ci sunt în imposibilitate de funcţionare”, a precizat Chebac. „Târgu Bujor, Băleni şi Buciumeni au deficit la cheltuielile de funcţionare. Acestea au fost alocate la începutul anului de către Ministerul de Finanţe în procent de 75%. Nu există rectificare pe cheltuieli de funcţionare. (…) Eu am sperat ca la rectificarea bugetară (operată de guvern privind alocarea bugetului statului - n.r.) din august să fie susţinute bugetele primăriilor pentru cheltuieli funcţionale, şi nu pentru alte bazaconii – terenuri de fotbal şi săli de sport.”, a continuat acesta.
Cele trei localităţi menţionate mai sus au deficitele cele mai mari, acestea riscând, conform aceleiaşi surse, să nu mai poată acorda salariile funcţionarilor primăriei şi nici să funcţioneze efectiv. Furnizarea apei, precum şi iluminatul public, trebuie diminuate. Asigurarea cheltuielilor legate de funcţionarea şcolilor se pune la rândul ei sub semnul întrebării. La această situaţie se adaugă absenţa fondurilor pentru însoţitorii persoanelor cu handicap, localitatea Băleni fiind unul dintre cazuri. Primarii au semnalat aceste probleme, iar Eugen Chebac a precizat că situaţia este valabilă de fapt pentru toate localităţile judeţului. Printre localităţile cu deficite mari se mai află localităţile Vânători, Matca, Iveşti, Oancea.
Întrebat dacă soluţia acoperirii deficitului de cheltuieli poate veni de la Consiliul Judeţului, Eugen Chebac a respins varianta: „Ar fi deturnare de fonduri dacă CJ ar da bani pentru cheltuieli de funcţionare”. Preşedintele CJ a mai precizat cum se alcătuiesc sumele aferente cheltuielilor de funcţionare: prin contribuţia de la bugetul statului, ce alocă sumele aferente prin Ministerul de Finanţe, la care se adaugă şi o parte din veniturile proprii realizate. Problema este că mare parte dintre localităţile judeţului nu au capacitatea de a realiza venituri proprii. O soluţie ar fi, în condiţiile refuzului guvernului de a opera rectificări bugetare aferente cheltuielilor de funcţionare ale localităţilor: sumele existente în fondul de rulment al acestora. Dar şi aici apare o problemă: multe localităţi au fonduri de rulment mici, ce nu vor acoperi deficitul. Dacă unele dintre localităţile judeţului se află în pericolul deficitului doar pentru luna decembrie, altele se vor confrunta cu absenţa banilor încă din septembrie, octombrie ori noiembrie.
Prefectul Paul Florea ne-a declarat că a trimis deja guvernului o adresă prin care a cerut sprijinul pentru localităţile gălăţene.
Vor pune sau nu primarii lacătul pe sediile administraţiilor locale în semn de protest? Chiar dacă pare incredibil, situaţia ar putea ajunge chiar şi până acolo, căci primarii au speranţe puţine. Cauza? Eterna problemă: statul colectează tot, împarte cât, cum şi cui vrea.