22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Acest lucru susţine viceprimarul Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco, că se va realiza dacă furnizorul local de agent termic primar nu va porni sistemul de termoficare. Declaraţia viceprimarului a fost făctă în cadrul conferinţei de presă susţinute vineri, Ciumacenco făcând un apel la liderul PDL Galaţi, Mircea Toader, să se implice în rezolvarea problemei, care ar fi în curtea Electrocentrale. Războiul declaraţiilor nu ţine de cald nimănui, aşa cum nu ţine nici faptul că Primăria şi Apaterm şi pe de altă parte Electrocentrale îşi pasează răspunderea una în curtea celeilalte. Şi asta după ce luni de zile nu s-a discutat nicio clipă despre despre riscul ca Apaterm să nu mai poată furniza căldură, deşi acest lucru a fost adus la cunoştinţa Primăriei Galaţi încă din luna mai de către conducerea ANRSC, care, în urma unui control, a constatat că între Primărie şi societate nu mai există un contract de concesionare a reţelei de termoficare precum şi nu există nici licenţă de furnizare a acestui serviciu. Aceste probleme se pare că nu au fost considerate unele arzătoare decât acum, când, în pragul iernii, gălăţenii tremură de frig în locuinţe în timp ce responsabilitatea este pasată de la unii la alţii.

Electrocentrale nu poate lua locul Apaterm!

Este părerea viceprimarului Ciumacenco, care a declarat vineri că în prezent Apaterm are contracte cu aproximativ 800 de asociaţii de proprietari sau locatari şi aproximativ 650 de agenţi economici sau instituţii publice, dintre care 99 sunt unităţi de învăţământ şi cabinete medicale.
”Gălăţenii au ajuns prizonieri într-un război care nu este al lor: războiul frigului. În loc să livreze agent termic, aşa cum prevede obiectul lor de activitate, Electrocentrale se comportă ca o organizaţie teroristă, care foloseşte 300.000 de gălăţeni pe post de scut uman. Presupunând, prin absurd, că ar prelua de luni distribuţia agentului termic în locul Apaterm, cei de la Electrocentrale nu pot furniza căldură în casele gălăţenilor sau în instituţiile publice pentru că nu au contract cu aceştia. În aceste condiţii, modificarea celor 1.500 de contracte ar dura cel puţin câteva săptămâni, dacă nu luni, ceea ce înseamnă că problema căldurii ar putea fi rezolvată abia la sfârşitul anului. Somez public conducerea Electrocentrale să înceapă furnizarea de agent termic şi să lase instanţele de judecată să decidă dacă Apaterm mai poate sau nu să fie distribuitor. În cazul în care căldura nu va ajunge în cel mai scurt timp în casele gălăţenilor, conducerea Electrocentrale se poate face vinovată de abuz în serviciu.Vom face plângeri penale în acest sens, dacă oamenii vor avea în continuare de suferit”, a declarat viceprimarul Ciumacenco.

Problema căldurii, politizată pe bună dreptate?

Problemele legate de furnizarea căldurii au căpătat în ultimele săptămâni o tentă politică, şi asta datorită faptul că şefia Electrocentrale este în ograda PDL, în timp ce conducerea Apaterm este împărţită între social-democraţi şi liberali, care îşi împart şi conducerea Primăriei. În timp ce Electrocentrale susţine că Apaterm nu are licenţă pentru a efectua acest serviciu şi că nu va mai plăti datoria de 300 de milioane de lei, lucru prevăzut în planul de reorganizare, cei de la Apaterm susţin că pot da căldură gălăţenilor, primarul Dumitru Nicolae susţinând că refuzul Electrocentrale de a da agent termic ar avea o miză politică. Una peste alta, azi consilierii locali ar urma să fie prezenţi la o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, care a fost convocată de unii consilieri PDL şi PC după ce primarul a refuzat în cadrul şedinţei de consiliu de joi să pună pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care prevedea încredinţarea directă a serviciului de furnizare a agentului termic către Electrocentrale, iniţiativă a consilierilor PDL care este susţinută şi de unii consilieri locali conservatori.


Articole înrudite