21 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primăria vrea să ”regenereze” cinci cartiere din Galaţi
Primăria vrea să ”regenereze” cinci cartiere din Galaţi

La ultima şedinţă de Consiliu Local, aleşii locali au votat mai multe hotărâri ce prevăd refacerea sistemului rutier şi de regenerare urbană din 5 cartiere importante ale oraşului. Lucrările se vor ridica la aproape 16 milioane de euro, această sumă fiind alocată de la bugetul local şi/sau din împrumuturile deja contractate. Cartierele ce vor beneficia de aceste lucrări sunt : Ţiglina I, Aurel Vlaicu, Mazepa II, Siderurgiştilor Vest şi Micro 20.
În aceste cartiere, ca de altfel în tot municipiul Galaţi, lipsa locurilor de parcare pare să fie una din cele mai vechi probleme datorită creşterii numărului de autovehicule, asta în condiţiile în care locurile de parcare nu s-au modificat, ba din contră multe dintre ele fiind ocupate şi de rable abandonate. O altă problemă la ora actuală sunt sistemele de canalizare, întrucât nu sunt prevăzute suficiente guri de scurgere, iar acolo unde există sunt fie colmatate, fie aflate într-un stadiu avansat de degradare. Pe lângă acestea, construcţiile realizate haotic (garaje, chioşcuri, magazine) ridică iarăşi multe nemulţumiri pentru locuitorii din cartiere.

Vor fi asfaltate chiar şi trotuarele

Lucrările ce vor urma a fi executate vizează refacerea structurii rutiere pe zonele degradate sau cu cedări de fundaţie care vor fi adaptate categoriei străzilor în funcţie de caracteristicile geotehnice ale terenului de fundare, de traficul rutier astfel încât să se asigure capacitatea corespunzătoare, înlocuirea bordurilor degradate, aşternerea unui covor asfaltic, înlocuirea gurilor de scurgere degradate şi a grătarelor sparte, executarea semnalizării rutiere orizontale şi verticale, refacerea trotuarelor existente cu îmbrăcăminte din beton de ciment aducere la cotă a capacelor de pe căminele existente şi a gurilor de scurgere, resistematizare pe verticală a zonei, refacerea dispozitivelor de scurgere si evacuare a apelor de suprafaţă degradate din zona spațiilor verzi, plantare arbori şi arbuşti.

Care sunt costurile şi în ce constă modernizarea

În cartierul Aurel Vlaicu valoarea totală a investiţiei se ridică la 20,2 milioane de lei cu o durată de realizare a investiţiei de 42 de luni. 6.000 mp pentru parcări noi, 3.000 mp de spaţii verzi, 250 de arbori sunt câteva din investiţiile ce vor da un nou suflu cartierului. Sursa de finanţare fiind bugetul local şi/sau împrumut. 
În cartierul Ţiglina valoarea totală a investiţiei se ridică la peste 21, 3 milioane de lei ( aici fiind vorba de cea mai mare sumă alocată pentru modernizare), cu o durată de realizare la fel ca în cartierul mai sus menţionat, respectiv 42 de luni. De precizat că şi în cartierul Ţiglina vor fi 24.000 mp pentru parcări noi, 12.000 mp pentru spaţii verzi, 250 de arbori ce vor fi nou plantaţi.
În cartierul Micro 20, pe B-dul Dunărea tronson cuprins între Str. Brăilei şi B-dul Galaţi, valoarea totală a investiţiei este una destul de infimă, aceasta ridicându-se doar la suma de 5,2 milioane de lei. Aici, lucrările vor avea în prim plan reţeaua de canalizare, 3.000 mp de spaţii verzi şi doar 60 de arbori noi. De precizat că, pentru refacerea acestui sector este nevoie doar de 18 luni. Sursa de finanţare fiind bugetul local şi/sau împrumut.
În cartierul Siderurgiştilor Vest, zona delimitată de bulevardul Siderurgiştilor şi străzile Gheorghe Doja, Fagului şi Energiei, valoarea totală a investiţiei este 11, 6 milioane de lei. 7.500 mp pentru parcări noi, 2.000 mp suprafaţă spaţii verzi. Durata totală a investiţiei este de 42 de luni, iar sursa de finanţare o reprezintă bugetul local şi/sau împrumut.
Cel de-al 5-lea cartier ce va fi modernizat este cartierul Mazepa, zona delimitată de străzile Brăilei, Roşiori, Regiment 11 Siret şi bulevardul Marii Uniri. Aici proiectul prevede amenajarea a 3.000 mp de parcări noi şi 3.600 mp de spaţii verzi cu o durată de realizare a investiţiei tot de 42 de luni şi sursa fiind bugetul local şi/sau împrumut.

Va fi sau nu lumină în cartiere

Aleşii locali au aprobat şi documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii şi indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea sistemului de iluminat public în cartierele Mazepa, Ţiglina I şi Ţiglina II. Principalele probleme sunt reţelele electrice subterane, învechite, şi uzate, de peste 40 de ani, după cum se arată în documentaţie. Sursa principală de finanţare pentru modernizarea sistemului public de iluminat sunt fondurile europene.
În Ţiglina I şi II, zonele vizate sunt cuprinse între strada Brăilei - strada Cloşca - bulevardul Marii Uniri - Prelungirea George Coşbuc - strada Brăilei şi, respectiv, strada Brăilei - strada Siderurgiştilor - strada Basarabiei - bulevardul George Coşbuc - strada Brăilei. Durata de realizare a investiţiei este de 1 an, iar sursa de finanţare fiind: 2% de la bugetul local, 13% bugetul de stat şi restul de 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională.
În cartierul Mazepa este vizată aria cuprinsă între străzile Brăilei - Regiment 11 Siret - Prelungirea George Coşbuc - Bulevardul Marii Uniri - Prelungirea Traian - strada Brăilei. Valoarea investiţiei se ridică la peste 11,9 milioane de lei, cu o durată de realizare a investiţiei de 1 an, sursa de finanţare fiind aceeaşi de mai sus.


Articole înrudite