Premierul României, Ludovic Orban, alături de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, au vizitat astăzi combinatul siderurgic Liberty Galaţi, cel care ar putea deveni un combinat cât mai nepoluant înscriindu-se în Pactul Verde cerut de Uniunea Europeană. În acest sens, s-au semnat mai multe memorandumuri între Guvern şi reprezentanţii combinatului.
«Echipa care deţine şi conduce combinatul de la Galaţi face nişte paşi extrem de îndrăzneţi»
„Într-o perioadă în care criza epidemică a provocat o criză economică, provocând o contractare a economiilor europene şi o reducere a cererii din piaţă, de asemenea, într-o perioadă în care Comisia Europeană lansează un program extrem de important pentru Europa, şi anume Pactul Verde, care reprezintă o ameninţare mai degrabă a industriilor poluante, decât o sursă de competitivitate, iată că echipa care deţine şi conduce combinatul de la Galaţi face nişte paşi extrem de îndrăzneţi, asumându-şi obiectivul de a transforma combinatul de la Galaţi într-un combinat verde, cu zero emisii de carbon. Drumul pe care a pornit este unul sinuos, care va necesită foarte multe investiţii, şi, o spun din capul locului, cum până acum, Guvernul pe care îl conduc a fost extrem de deschis la o colaborare în beneficiul reciproc, şi de acum înainte Guvernul va fi gata să se lanseze în parteneriate care să susţină aceste investiţii extrem de importante pentru susţinerea economiei româneşti.
«Obiectivul nostru este să reindustrializăm România»
Chiar dacă România este un consumator relativ modest, în prezent, consumăm cam cât Cehia, deşi avem o populaţie dublă, perspectivele de dezvoltare sunt evidente. Previziunea mea este că atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa regională şi în Europa, există perspective certe de creştere a consumului de oţel. În ceea ce priveşte marile proiecte de infrastructură, în următorii 10 ani, România va investi peste 40 de milioane de euro în infrastructură de transport. De asemenea, va exista un angajament de dezvoltare în domeniul energiei de cel puţin 25 de miliarde de euro în următorii 10 ani. Obiectivul nostru este să reindustrializăm România, să folosim toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie pentru a atrage noi investiţii, pentru a dezvoltă noi capacităţi industriale, pentru a reuşi să producem competitiv cât mai multe lucruri în România, utilând toate oportunităţile care ne sunt oferite pe piaţa Europeană şi pe piaţa internaţională.
«Vreau să îi asigur pe cei de la Liberty că fac o investiţie care va da roade»
Vreau să îi asigur pe cei de la Liberty că fac o investiţie care va da roade, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung. Vreau să spun că este mult mai uşor să te dezvolţi industrial când ai o bază, un pilon, cum este producţia de oţel şi mai ales o producţie de oţel realizată în condiţii prietenoase cu mediul şi o producţie realizată într-o competitivitate pentru care reprezintă o bază de dezvoltare în condiţii foarte bune. Nu mă mir că îl văd pe preşedintele Dacia Renault, care nu cred că a venit aici să bea o cafea, ci ca să poarte discuţii pentru o viitoare colaborare industrială, deci sunt convins că viitorul sună bine atât pentru combinatul de la Galaţi, cât şi pentru industria românească. Succes în drumul pe care îl faceţi şi bazaţi-vă pe sprijinul Guvernului pe care îl conduc“, a declarat Ludovic Orban.
Conţinutul Memorandumurilor de Înţelegere
Memorandumul semnat cu Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prezintă planurile de investiţii ale GFG pentru LIBERTY Galaţi şi confirmă hotărârea Ministrului de resort de a sprijini şi încuraja investiţiile Alianţei GFG în dezvoltarea sustenabilă a LIBERTY Galaţi.
Memorandumul semnat cu Adrian Constantin Volintiru, Directorul General al Romgaz, oferă un cadru pentru potenţialul parteneriat în asociere între părţi pentru a construi o nouă termocentrală pe gaze naturale în incinta LIBERTY Galaţi.
Memorandumul semnat cu Profesorul Dr. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, vizează colaborarea în scopul creării unei Academii LIBERTY Galaţi GREENSTEEL. Academia va încuraja mai mulţi tineri, de la ingineri de top până la specialişti tehnici şi operaţionali, să între în industria oţelului pentru a ajută la dezvoltarea metodelor de producţie mai durabile.
Memorandumul semnat cu Mihai Varlam, Director Executiv la Institutul Român de Cercetare şi Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, urmează să contribuie la dezvoltarea de studii tehnice şi aplicaţii în afaceri ale tehnologiei ecologice pe bază de hidrogen în producţia de oţel.
Memorandumul semnat cu Traian Halalai, Preşedinte Executiv, EximBank România, consfinţeşte colaborarea în sprijinul investiţiilor G.F.G. în LIBERTY Galaţi.
Sanjeev Gupta: „Acest proiect va avea un mare succes şi va pune Galaţiul pe hartă, nu doar în Europa, ci la nivel global“
Despre vizita premierului şi semnarea diverselor Memorandumuri, Sanjeev Gupta, Preşedintele Executiv al Alianţei G.F.G., a declarat: „Este o imensă onoare să îi urez bun venit Primului Ministru şi altor membri înalţi ai Guvernului român astăzi aici, în sprijinul viziunii noastre ecologice, GREENSTEEL, pentru Galaţi. Cu sprijinul lor şi pe baza acordurilor pe care le-am semnat astăzi cu Romgaz, vom putea livra energia competitivă pe termen lung, necesară susţinerii acestui proiect fascinant. Universitatea din Galaţi va colabora cu noi pentru a crea o Academie GREENSTEEL menită să dezvolte o nouă generaţie de lucrători cu înaltă calificare, pregătiţi pentru a gestiona tehnologii deultimă oră. Institutul Naţional de Cercetare va ajuta la dezvoltarea cunoştinţelor de care avem nevoie pentru realizarea unor proiecte complexe pe bază de hidrogen. EximBank România va coopera cu noi pentru a asigura finanţarea competitivă pe termen lung a proiectului nostru. Este foarte încurajator să vedem un sprijin local atât de puternic, unit cu noi, pentru a face din Galaţi pilotul GREENSTEEL în Europa. Nu am nicio îndoială că acest proiect va avea un mare succes şi va pune Galaţiul pe hartă, nu doar în Europa, ci la nivel global, ca o unitate de fabricare a oţelui cu conţinut scăzut de carbon, durabil, pentru o nouă epocă, construită pentru generaţiile următoare”.