Irigaţiile în judeţul nostru se desfăşoară în 3 amenajări complexe: Câmpia Covurlui, Brateşul de Sus şi Tecuci (include Nicoreşti, Movileni). La sfârşitul lui 2015 suprafaţa netă amenajată cu lucrări de irigaţii pentru zona Galaţi Sud era de 136.995 ha, iar la Tg. Bujor - 16.589 ha. Suprafaţa precontractată pe anul 2016 este de 36.845 ha, din care 28.916 ha la Galaţi Sud şi 7.929 ha la Tg. Bujor. Galaţi Sud deţine în administrare 23 de staţii de bază şi de repompare pentru irigaţii, din care 12 staţii sunt funcţionale, iar 11 sunt nefuncţionale, nemaifiind reparate datorită lipsei solicitărilor de apă din partea beneficiarilor după anul 1990 şi 7 staţii de punere sub presiune, nefuncţionale din acelasi motiv.
Tg. Bujor exploatează staţia de pompare de bază Ionăşeşti, şi 42,42 km de canal de aducţiune. Din cele 18 staţii de punere sub presiune, 17 sunt predate către cele 8 localităţi din zonă.
Infrastructura principală de aducţiune rămasă la ANIF este în stare de funcţiune şi urmează ca până la declanşarea campaniei de irigaţii să se execute lucrările de revizii şi reparaţii la staţiile de bază: SPA Dunăre, SPA Prut, SPA Lieşti, SPA Barboşi, SPA C. Văleni, SPA Stoicani şi SPA Ionăşeşti.
Anul 2016 este atipic ca urmare a aplicării Legii 269/6.11.2015 care modifică Legea îmbunătăţirilor Funciare nr. 138/2004, în sensul abrogării art. 59 - tariful anual. Astfel, lucrările de punere în funcţiune a infrastructurii de irigaţii pentru campania de irigaţii 2016 se vor realiza din fondurile Agenţiei, beneficiarii de teren vor achita doar tariful de livrare, care va cuprinde doar costul apei şi costul cu valoarea energiei electrice de pompare. Până în prezent nu s-au încheiat noile contracte multianuale, întrucât nu au fost publicate tarifele de livrare.
Din suprafaţa amenajată de 136.995 ha, ANIF poate furniza apa pentru irigaţii pentru o suprafaţa de 114.230 ha. Cu toate acestea, suprafaţa precontractată pe anul 2016 este de numai 36.845 ha, deoarece mare parte din localităţile din terasă nu pot suporta costurilor energetice ridicate pentru irigaţii.
Toate eforturile făcute pentru reabilitarea infrastructurii de irigaţii şi scăderea costurilor nu s-au concretizat. Organizaţiile şi federaţiile au derulat proiecte de modernizare şi reabilitare a infrstructurii preluate de la ANIF, pe Măsura 125, şi fac eforturi pentru promovarea de noi proiecte pentru accesarea fondurilor europene pe Măsură 4.3. Mari probleme întâmpină federaţiile care au preluat de la ANIF infrastructura primară de irigaţii deoarece ghidul solicitantului întocmit pentru Măsura 4.3 nu a ţinut cont de federaţiile deja înfiinţate anterior modificării legii, limitând posibilitatea utilizării fondurilor pentru reabilitarea numai a infrastructurii primare. La amenajările de irigaţii care au rămas în administrarea ANIF există probleme în exploatarea şi asigurarea securităţii şi integrităţii obiectivelor datorită lipsei personalului de exploatare şi întreţinere a staţiilor de pompare.
Apariţia acumulării Movileni creează neajunsuri în asigurarea nivelului minim de exploatare la staţia SPA Lieşti iar exploatarea iraţională a produselor de balastieră din râul Siret a dus la modificarea curenţilor şi colmatarea albiei în zona staţiei Ionăşeşti împiedicând asigurarea nivelului optim de funcţionare a staţiei. Practica demonstrează că irigarea cu înălţimi de pompare a apei de peste 50 metri nu este profitabilă pentru structura actuală de culturi agricole, alcătuită în general din plante cerealiere. Aceste culturi se pretează în amenajările mici, ceea ce poate genera reducerea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii, aflate în luncile râurilor (înălţimi mici de pompare, costuri energetice mai mici). Singurele suprafeţe din judeţ unde se practică irigaţii pe suprafeţe cu înălţimi mari de pompare sunt zonele unde se cultivă legume, zonele Cosmeşti-Tecuci şi Vânători-Galaţi. Ţinând cont că ponderea energiei electrice în tariful de livrare reprezintă 90%, pentru reducerea costurilor se impune reducerea preţului la energia electrică utilizată în irigaţii.
Detaliile se regăsesc într-un raport al ANIF semnat de directorul instituţiei, ing. Petru Bărceanu. Raportul a fost prezentat în cadrul Colegiului prefectural de miercuri.