22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A început postul Paştelui, cel mai lung şi mai sever post dintre toate. Timp de 40 de zile, cu mici excepţii, când e dezlegare la peşte, credincioşii au voie să mănânce doar legume şi fructe şi trebuie să uite de carne, lapte sau ouă. Din păcate, preţurile la legume şi fructe, mai ales la cele gen ”trufanda”, nu ajută deloc buzunarele gălăţenilor. La o primă vedere preţurile afişate prin pieţele gălăţene arată că cei care au venituri foarte mici se pot baza pe cartofi şi fasole ori salată verde deoarece urzicile, ridichile sau spanacul au preţuri mult prea mari. Un kilogram de spanac costă cam 7-8 lei, depide de piaţă, iar unul de ridichi ajunge şi la 10 lei. În schimb, salata verde se dădea ieri cu 1,5 lei sau chiar 1 leu bucata, în timp ce fasolea uscată ajungea la 6,5 lei kilogramul. Urzicile nu au prea apărut, aşa că sunt încă o ”delicatesă”. Nici roşiile nu sunt la îndemâna oricui, deoarece costă 5,5 lei/kg. În schimb cartofii, care ajung şi ei la 2,5-2,8 lei kilogramul, vor constitui probabil baza. Nu mai aducem acum în discuţie produsele vegetale pe bază de soia din supermarket-uri, unde de exemplu un litru de lapte de soia e în jur de 10 lei.

Un lux pentru majoritatea tecucenilor

Ieri a fost dat „startul” postului Paştelui. Încă de la primele ore ale dimineţii tarabele din Piaţa Centrală tecuceană „gemeau” împovărate de tot felul de produse agricole, care mai de care mai apetisante. Priveliştea era una mirifică pentru orice gospodină, dar nu şi pentru buzunarele vlăguite. Mai toate rădăcinoasele - morcov, ţelină, pătrunjel - sfeclă roşie au valori ce nu scad sub 3 lei/ kg. Acelaşi preţ poate fi întâlnit şi la alte produse, cum ar fi ceapa, varza verde şi cartoful. Fasolea, deşi un „produs banal în bucătăria tradiţională, nu coboară sub 6 lei/kg, fiind la aceeaşi valoare cu spanacul verde. În ceea ce priveşte trufandalele, acestea sunt deosebit de preţioase: salata verde -1 leu bucata, ridiche de lună - 1 leu legătura cu trei bucăţi, ceapa verde - 1 leu legătura.
Dacă legumele par de neatins, fructele sunt şi mai şi: mărul românesc este cotat la 3 lei/kg, iar limita maximă de preţ este atinsă de căpşunile de import, cu 20 lei/kg. Şi cum în post se doreşte a se înlocui carnea cu diverse preparate vegetale, putem constata că acestea din urmă înlocuiesc, din punct de vedere al costului, cu succes, produsele din carne, nu şi consistenţa acestora. Astfel, pateul vegetal, salamul vegetal sau parizerul vegetal, toate pot fi achiziţionate cu preţuri ce variază între 13,5 şi 17 lei/kg, iar în aceste condiţii ne întrebăm: mai pot ţine românii post?

Postul e bun pentru detoxifiere dar nu e indicat pentru bolnavii cronic şi copii mici

Medicii recomandă ca cei care au o stare de sănătate bună să ţină post deoarece, pe lângă raţiunile ce ţin de religie, postul are şi implicaţii medicale benefice. ”E o modalitate prin care se asigură detoxifierea organismului după consumul de carne, mai ales de carne de porc sau alte alimente grele consumate în perioada iernii. În plus, un aport mai mare de legume de sezon, spanac, urzici, ştevie dar şi alte legume şi fructe asigură organismului vitamine şi minerale de care acesta are nevoie după ce a ieşit din perioada de iarnă. În schimb, postul nu este indicat pentru cei care au boli cronice grave şi pentru copii mici, aceste categorii având nevoie de aportul de aminoacizi al proteinelor de origine animală, proteine ce nu pot fi înlocuite de cele de orgine vegertală, cum ar fi soia de exemplu”, a precizat dr. Valentin Boldea.

Articole înrudite