23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ploaie murdară în prima zi de mărţişor
Ploaie murdară în prima zi de mărţişor

Gălăţenii şi-au găsit marţi dimineaţă maşinile pline de un fel de noroi fin cărămiziu care li s-a întins tot pe parbrize când au pornit ştergătoarele. Mulţi nici nu au ştiut ce poate fi, unii s-au gândit la poluare, alţii, după culoarea prafului, la vreun curent din deşert care a adus praful cu nisip mii de kilometri.
„Nici nu ştiu ce este. Mi-am găsit maşina plină de urme cărămizii, cum ploua şi se scurgea. Când am dat să pornesc ştergătoarele mi s-a murdărit tot parbrizul. E o ploaie murdară se pune şi pe maşini dar şi pe oameni. Cred că din Sahara o fi, o fi vreun curent şi au adus de acolo nisip roşiatic”, a spus Ion Chiriac, şofer de taxi. Alţi şoferi credeau că fenomenul poate fi şi legat de poluare. „Nu am mai văzut aşa ceva şi nu ştiu ce este. O fi de la poluare? Am auzit şi eu că ar fi ceva adus din deşert, nisip purtat de vânt, dar nu ştiu ce să zic. Rău e că au murdărit maşinile“, a spus un alt şofer.
După ce se vor recolta probe din ploaie, probabil autorităţile se vor lămuri despre ce este vorba. Fenomenul a afectat mai multe oraşe mari din ţară în aceeaşi zi şi se pare că de vină ar fi un curent saharian care a adus nisip roşiatic în zona ţării noastre.
Medicii ne avertizează că, inhalat, acest praf depus pe maşini şi oameni după ploaie poate fi foarte periculos.
„Această ploaie murdară, la care se adaugă şi poluarea, poate cauza probleme respiratorii. Inhalarea particulelor grele care se depun la nivelul plămânului pot cauza nu doar afecţiuni pulmore, ci şi afecţiuni alergice. Constatăm oricum în ultima vreme o înmulţire a afecţiunilor alergice, începând cu rinitele alergice şi terminând cu forma cea mai gravă a alergiilor, astmul bronşic. Această încărcătură a ploii vine într-un fel din nou în sprijinul nostru legat de recomandările vizând necesitatea spălării cu atenţie a fructelor şi legumelor, cele expuse ploii. Particulele din ploaie se depun pe toate suprafeţele şi pot pot purta şi germeni, apărând un nou risc de înbolnăvire“, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie.


Articole înrudite